7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuvos moksleiviai drauge su kitais europiečiais jungsis į tarptautinį Europos kino klubą

LKC inf.
Nr. 21 (1428), 2022-05-27
Kinas Anonsai

Kanų kino festivalio metu Europos akademija pristatė naują ambicingą programą, kuri paskatins paauglius labiau domėtis europietišku kinu. Naujasis Europos kino klubas bus bendrai jaunimo iš visos Europos kuriamas projektas, kurį šiais metais išbandys 20 Europos šalių, įskaitant Lietuvą, o kitais metais jis startuos visame žemyne.

„Kūrybiškos Europos“ MEDIA programos finansuojamas Europos kino klubas bus kino platforma ir kino klubų tinklas, apjuosiantis visą Europą ir skirtas jaunimui žiūrėti bei aptarti europietiškus filmus, skatinantis juos pačius kurti.

Europietiškų filmų pasiekiamumas jaunimui yra gana sudėtingas: jaunųjų Europos žiūrovų apklausa atskleidė, kad net 84 % apklaustųjų norėtų žiūrėti daugiau europietiškų filmų, o 94 % norėtų, kad kino industrija palengvintų jų žiūrėjimą. Europos kino klubo programa išspręs šią problemą, sukurdama galimybę žiūrėti filmus, sukurtus skirtingų kultūrų ir tautybių, įvairiose platformose – nuo specialiai sukurtų svetainių iki mokyklų, kino teatrų ir festivalių. Toje pačioje apklausoje 79 % jaunų žmonių išreiškė nuomonę, kad Europos kinas yra svarbi priemonė kurti europiečio tapatybę.

Ši reikšminga iniciatyva prasidės 2022 m. birželio mėnesį ir apims 38 partnerių iš 30 šalių, įskaitant nacionalinius kino centrus ir institutus Lietuvoje, Nyderlanduose, Islandijoje, Slovėnijoje, Jungtinėje Karalystėje, Vengrijoje ir Šiaurės Makedonijoje, kino akademijas Portugalijoje ir Austrijoje, kino festivalius Lenkijoje, Kosove, Norvegijoje, Graikijoje, Rumunijoje, Čekijoje, Belgijoje, Juodkalnijoje, Bosnijoje ir Hercegovinoje, Italijoje, Šveicarijoje ir Kroatijoje (įskaitant Gifonį, Zagrebą, Transilvaniją ir Olimpiją), taip pat kino universitetą, nacionalinį kino muziejų, kino komisiją, kino agentūrą ir vaikų kino bei kultūros organizacijas.

Pasak Europos kino akademijos direktoriaus Matthijs Wouter Knol, šis projektas yra itin svarbi iniciatyva: „Filmai suteikia galimybę pažvelgti į kitų gyvenimus, skirtingas kultūras. Meilės Europos kinui diegimas yra ne tik investicija į kino industrijos ateitį, bet ir į jaunimo kultūrinę ateitį. Akademija kuria daugybę novatoriškų iniciatyvų, siekdama paremti Europos filmus ir kino kūrėjus, o Europos kino klubas remiasi mūsų 11 metų trunkančiu Jaunojo kino žiūrovo apdovanojimo projektu, skirtu kurti galimybes domėtis Europos kinu ištisus metus, siekiant vystyti būsimą Europos kino publiką.“

Europos kino klubo veiklą Lietuvoje koordinuos Lietuvos kino centras, nuolat palaikantis ir remiantis kino edukacijos plėtros iniciatyvas, koordinuojantis ir plėtojantis vizualinio raštingumo ugdymo procesus ir siekiantis, kad kinas taptų kuo plačiau prieinamas ir kaip laisvalaikio pomėgis, ir kaip saviraiškos bei pasaulio pažinimo priemonė.

 

Žymos:
LKC inf.,