7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Latvijos nacionalinio dailės muziejaus pagrindiniame pastate paroda „PURVYTIS“ („PURVĪTIS“), skirta žymaus latvių dailininko Vilhelmo Purvyčio 150 m. jubiliejui

Rengėjų inf.
Nr. 20 (1427), 2022-05-20
Parodos „PURVYTIS“ vizualusis identitetas. 2022. Panaudotas kadro fragmentas iš kino žurnalo
„Ausland Woche“ (Nr. 552, 1942, studija „UFA“, Latvijos nacionalinio archyvo Latvijos valstybinio
kinofotofonodokumentų archyvas) siužeto apie Vilhelmo Purvyčio paskutinę personalinę parodą Rygos
miesto dailės muziejuje
Parodos „PURVYTIS“ vizualusis identitetas. 2022. Panaudotas kadro fragmentas iš kino žurnalo „Ausland Woche“ (Nr. 552, 1942, studija „UFA“, Latvijos nacionalinio archyvo Latvijos valstybinio kinofotofonodokumentų archyvas) siužeto apie Vilhelmo Purvyčio paskutinę personalinę parodą Rygos miesto dailės muziejuje

Nuo 2022 m. gegužės 28 d. Iki spalio 9 d. Latvijos nacionalinio dailės muziejaus pagrindiniame pastate (Ryga, Jaņa Rozentāla laukums 1) bus eksponuojama paroda „PURVYTIS“ („PURVĪTIS“), skirta žymaus latvių dailininko Vilhelmo Purvyčio 150 m. jubiliejui.

 

„Dailės darbo giliausia būtis nesuvokiama ir neišsemiama“. (..)

Didžiųjų meistrų darbai yra amžinai gražūs ir neatsibostantys, nes jie sukurti su milžiniška dvasios galia. (..)

Iš tikro dailės darbo išplaukia amžiais nesuvokiamas grožis.“

(Vilhelmas Purvytis)

 

Nacionalinės tapybos pradininkas ir ambicingiausias modernizuotojas Vilhelmas Purvytis (Vilhelms Purvītis, 1872–1945) yra pripažintas viena svarbiausių Latvijos XX a. pirmosios pusės vizualiojo meno asmenybių. Amžių sandūroje meistriški sniego ir ankstyvo šiaurinio pavasario tapytojo darbai stebėti Peterburge, Paryžiuje, Miunchene, Berlyne, Vienoje ir kituose Europos meno centruose. Žymiausias Pabaltijo moderniosios dailės atstovas taip pat įsitraukė į šiuolaikiškas peizažo žanro permainas ir sulaukė sėkmės užsienyje, pelnė autoritetą Rygos meno gyvenime ir nekintamai aukštą statusą Latvijos meno pasaulyje.

 

Europietiško latvių klasiko vardas Latvijos meno istorijoje ir bendruomenės akyse tapo vienu nacionalinio identiteto simbolių. Poetiškais archetipais „purvytiški“ įvaizdžiai, motyvai ir nuotaika išlaiko savo esatį mūsų vaizdingos aplinkos pojūtyje ir matyme. Tapytojo sukurtas gimtosios šiaurietiškos gamtos vaizdas, taip pat kaip ir klasiškai sukomponuotas idiliškas Latvijos kraštovaizdis metų laikų kaitoje, dažnai vertinamas kaip nacionalinio peizažo kanonas.

 

Purvytis sulaukia ypatingo dėmesio kaip aukštojo meno mokslo idėjos kūrėjas nepriklausomoje Latvijoje, kaip pirmasis Latvijos dailės akademijos rektorius ir Kraštovaizdžio dirbtuvių vadovas bei kartu prestižinio Rygos miesto dailės muziejaus (dab. Latvijos nacionalinio dailės muziejaus) direktorius, nacionalinės dailės kolekcijos kūrėjas ir reprezentacinių tarptautinių parodų rengėjas.

 

Kraštotvarkininkams skirtą jubiliejinę retrospektyvą sudaro įvairių kūrybos periodų darbų rinktinė iš Latvijos nacionalinio dailės muziejaus kolekcijos – didžiausias likęs menininko paveikslų ir grafikos rinkinys, kurį papildo eksponatai iš Liepojos ir Tukumo muziejų kolekcijų ir keleto privačių kolekcijų – Belevičių (Belēviči) šeimos, Andrio Kliavinio (Andris Kļaviņš), Zuzanų (Zuzāni) ir kitų.

 

Tradicinė vaizdinė raiška, besikeičianti su daugialype modernizuota „ankstyvąja“ ir „vėlyvąja“ Purvyčio menine saviugda bei stilistine kaita, parodoje atsiskleidžia gamoje nuo plenerinių studijų ir neoromantinių nuotaikų peizažų iki klasikinės tradicijos paženklintų plačių panoramų ir didingo nacionalinio kraštovaizdžio kanono sukūrimo.

 

2021 m. lapkritį UNESCO generalinės konferencijos 41 sesijoje priimtu nutarimu Vilhelmo Purvyčio 150-asis jubiliejus yra įtrauktas į UNESCO 2022 m. švęstinų dienų kalendorių. Tarptautiniu mastu skatinant pasaulio kultūrų daugialypiškumo ir vertybių sampratą, UNESCO mini šalims narėms svarbius įvykius, taip pat išryškina asmenybes, kurios savo darbu svariai prisidėjo prie švietimo, mokslo ir kultūros plėtros.

 

Parodos metu Latvijos nacionalinis dailės muziejus siūlo ypatingą galimybę pastoliais užsilipus 4 metrus apžiūrėti vieną iš Purvyčio sienų tapybos pavyzdžių, puošiančių 3 aukšto vestibiulį – 1907 m. nutapytą paveikslą „Kuoknesės pilies griuvėsiai“ („Kokneses pilsdrupas“). Trijų muziejaus liunečių paveikslai yra vienintelis menininko monumentalus dekoratyvinės tapybos palikimas.

 

Kaip jungiamasis parodos elementas tarp Vilhelmo Purvyčio paveikslų 19 ir 20 amžiaus sandūros Latvijos dailės nuolatinės ekspozicijos salėje įsiterpia Kristapo Kalno (Kristaps Kalns) fotografijų ciklas „Prototipas“ („Prototips“), tematiškai susiejantis tapybos klasikos ilgaamžiškumą ir šiandienos būties dokumentavimą. Jame užfiksuotas Latvijos peizažas besikeičiant metų laikams, menininkui dokumentiškai nagrinėjant kraštovaizdį, klasikinius motyvus ir kompozicijos principus, kuriuos pažįstame iš Purvyčio paveikslų.

 

Susipažinti su paroda sukurtas garso gidas, pasakojantis apie dešimt Vilhelmo Purvyčio meno kūrinių latvių ir anglų kalbomis. Norint juo naudotis parodoje reikalingas mobilusis telefonas ir ausinės, tačiau šių istorijų galima klausytis ir bet kurioje kitoje vietoje, kur yra interneto ryšys. Garso gidas nemokamai pasiekiamas LNDM mobiliojoje programėlėje ir „SoundCloud“ platformoje.

Tekstas: Aija Braslinia

 

Parodą remia:

Valstybinis kultūrinio kapitalo fondas, Rygos miesto taryba, SIA „GroGlass“, SIA „Attēls R“, AS „Riga Wood Baltic“, Latvijos nacionalinio archyvo Latvijos valstybinių kinofotofonodokumentų archyvas

 

Parodos kuratorė:

Dr. art. Aija Braslinia (Aija Brasliņa), Kolekcijų ir mokslinių tyrimų skyriaus vedėja, tapybos kolekcijos prižiūrėtoja (XVIII–XX a. I pusė) / Latvijos nacionalinis dailės muziejus

T: (+371) 67 716 118, E: [email protected]

 

Mokslo konsultantė:

Dr. art. Kristiana Abelė (Kristiāna Ābele), dailės istorijos instituto vadovaujančioji tyrėja / Latvijos dailės akademija

 

Projekto vadovė:

Ieva Kalnača, projektų vadybos skyriaus vedėja / Latvijos nacionalinis dailės muziejus

T: (+371) 67 716 123, GSM: (+371) 28 325 624, E: [email protected]

 

Parodos dailininkė:

Sandra Krastinia (Sandra Krastiņa)

 

Grafinis dizainas ir vaizdo įrašai:

Martinis Ratnikas (Mārtiņš Ratniks)

Žymos:
Rengėjų inf.,
Parodos „PURVYTIS“ vizualusis identitetas. 2022. Panaudotas kadro fragmentas iš kino žurnalo
„Ausland Woche“ (Nr. 552, 1942, studija „UFA“, Latvijos nacionalinio archyvo Latvijos valstybinio
kinofotofonodokumentų archyvas) siužeto apie Vilhelmo Purvyčio paskutinę personalinę parodą Rygos
miesto dailės muziejuje
Parodos „PURVYTIS“ vizualusis identitetas. 2022. Panaudotas kadro fragmentas iš kino žurnalo „Ausland Woche“ (Nr. 552, 1942, studija „UFA“, Latvijos nacionalinio archyvo Latvijos valstybinio kinofotofonodokumentų archyvas) siužeto apie Vilhelmo Purvyčio paskutinę personalinę parodą Rygos miesto dailės muziejuje
Vilhelmas Purvytis (Vilhelms Purvītis). Žiema. Apie 1910 m. Kartonas, aliejiniai dažai. LNDM kolekcija.
Nuotrauka: Normundas Braslinis (Normunds Brasliņš)
Vilhelmas Purvytis (Vilhelms Purvītis). Žiema. Apie 1910 m. Kartonas, aliejiniai dažai. LNDM kolekcija. Nuotrauka: Normundas Braslinis (Normunds Brasliņš)
Vilhelmas Purvytis (Vilhelms Purvītis). Pavasario vandenys (Maestoso). Ne vėliau kaip 1911 m.
Drobė, aliejiniai dažai. LNDM kolekcija. Nuotrauka: Normundas Braslinis (Normunds Brasliņš)
Vilhelmas Purvytis (Vilhelms Purvītis). Pavasario vandenys (Maestoso). Ne vėliau kaip 1911 m. Drobė, aliejiniai dažai. LNDM kolekcija. Nuotrauka: Normundas Braslinis (Normunds Brasliņš)