7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Danutės Jazgevičiūtės kūrybos paroda „Myliu gamtą“

Rengėjų inf.
Nr. 20 (1427), 2022-05-20
Dailė Anonsai

Gegužės 20 d., penktadienį, Dailininkų sąjungos galerijos vitrinoje (Vokiečių g. 2, Vilnius) be atidaromojo renginio atveriama menininkės Danutės Jazgevičiūtės kūrybos paroda „Myliu gamtą“.

Parodoje eksponuojami gana monumentalūs viešosioms erdvėms – vejoms, parkams, aikštėms – skirti kūriniai, kuriuose plėtojama gamtos tema.

Danutė Jazgevičiūtė: „Studijuojant Dailės instituto (dabar – VDA) Keramikos katedroje profesorius Liudvikas Strolis, dėstytojai Juozas Adomonis, Aldona Ličkutė mums kalė į galvą, kad keramika nėra keramika, jeigu išlipdyti dirbiniai nėra išdegti krosnyse. Taigi, trys komponentai sąlygoja keramikos meno kūrinį: paslanki kūrėjui medžiaga (molis, akmens masė, porcelianas, įvairių spalvų glazūros, metalų druskos, oksidai), sukurtas darbas ir ugnis (degimas malkinėse, dujinėse ir elektrinėse krosnyse). Didelio formato keramines formas išlipdžiau iš raudono bei balto šamotinio molio ir išdegiau Panevėžio stiklo fabriko aukšto degimo krosnyje bei Vilniaus „Dailės“ dujinio degimo krosnyje.

Esu sukūrusi daug kompozicijų gamtos tema – ar tai būtų parodiniai nedidelės apimties darbai, ar lauko keramikos kūriniai. Kaip ir daugelį kitų kūrėjų, gamta mane žavi savo nepaperkamu unikalumu ir paprastumu. Asmeninę patirtį ir santykį su gamta transformuoju į keramikos formas. Tirdama savo išgyvenimus, permąstau laiką, erdvę, kurioje vyksta veiksmas, ir kiek galėdama apibendrinu pačią formą. Įtampai sustiprinti iš molio plokščių sukonstruotą aštriabriaunę ar apvalią formą pastatau prieš išlipdytus minkštus pavidalus ir naudoju savaip perfrazuotus gamtos elementus, pvz. žolės daigus, paukščius. Kartais keramikos kompozicijose įvedu ready-made elementus įtaigesnei kūrinio idėjai išreikšti“, – pasakoja autorė.

Danutės Jazgevičiūtės kūrybos paroda „Myliu gamtą“ Dailininkų sąjungos galerijos vitrinoje vyks iki birželio 20 d. Parodos lankymas – nemokamas.

Rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos dailininkų sąjunga.

Galerijos darbo laikas: II-V 11-19 val., VI 11-16 val.

Žymos:
Rengėjų inf.,