7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Paroda „Šnipų mokykla“

VDA inf.
Nr. 17 (1424), 2022-04-29
Dailė Anonsai

Atidarymas balandžio 28 d. (ketvirtadienį) 18 val.

Parodų salėjė ,,Titanikas", II aukšte, (Vilnius, Maironio g. 3 (įėjimas laisvas).

Užėmęs nedidelę erdvę tarp vaisių ir daržovių prekystalių Anykščių turguje, su paties patobulintu daugiafunkciu lagaminu, jis pardavinėjo savo tapytus darbus.

Ten, prieš 15 metų, aš jį ir sutikau. Tuomet įsigijau pirmąjį darbą. Siužetus sakėsi susapnuojantis.

Mūsų pažintis tęsiasi iki šiol. Mano kolekcijoje bene 50 tapybos darbų ir kitų Vlado „susapnuotų“ objektų. Iš ketverius metus drauge su Henriku Gulbinu, filmuotos medžiagos gimė filmas „Sapnai iš lagamino“.

Mintis apie parodą jau senokai sukosi mano galvoje, o kuratoriaus Vido Poškaus dėka, ji tapo kūnu.

,,Vlado Juodagalvio paroda „Šnipų mokykla“ Vilniaus dailės akademijos parodų salėse „Titanikas“, tai personalinis šio menininko debiutas sostinėje. 1960 metais Kazachstane gimęs menininkas yra labiau žinomas Anykščiuose – mieste, kuriame gyvena ir kuria, kurio turgavietėje pardavinėja savo paveikslus, tačiau neformalus garsas apie jį, savotiška legenda, jau kurį laiką sklando kur kas platesniame kultūros ir meno žmonių tarpe. Išoriškai V. Juodagalvio tapyba artima naiviajam stiliui ar sąmoningu infantilumu pasižyminčiai iliustracijai. Kita vertus, plastika, ikonografija, konceptualiu požiūriu į vizualiąją išraišką, tai yra profesionalu ir aktualu. Menininko raiškai būdingas kruopštus detalių ištapymas, daugiasluoksnė ironija, paslaptingai psichodelinė atmosfera. Stilistiškai tai artima naujajai/jaunajai tapybos bangai. Žvelgiant retrospektyviau, tai galima traktuoti kaip chrestomatinį „art brut“ pavyzdį – savo tariamu naivumu, už kurio, tartum už kaukės slepiasi bekompromisiškumas ir netgi žiaurumas, V. Juodagalvis būtų artimas Henry Dargerui. Tai baisiojo grožio menas. Ypač aktualiu jis tapo dabar – tiesioginėje akistatoje su pandemijomis ir karais. Leitmotyvu, atliekančiu kompozicinės jungties funkciją yra sovietinio-rusiškojo imperializmo esmės ir berniukiškos psichoseksualinės raidos (pregenetalinės stadijos) temų susikirtimas. Autorius tartum tyrinėja valstybinio sadizmo ir totalinio blogio šaknis, kurios koduojamos lytinėse dar nesubrendusių žmonių patirtyse.

Parodos pavadinimas – „Šnipų mokykla“ yra paimtas iš vieno kūrinio ir įkūnija didįjį V. Juodagalvio pasakojimą, kuriame atgiję sovietinio palikimo vaiduokliai vujaristiškai pozuoja mums, žvelgiantiems iš priešingos paveikslo pusės. Šalia tradicinių tapybos darbų formatų parodoje eksponuojamas ir „paveikslų televizorius“ – paties menininko sukonstruotas mechaninis prietaisas, leidžiantis žiūrėti visą kūrinių seriją. Su autoriaus asmenybe bus galima susipažinti ir filmuoto dokumentinio filmo dėka, jo autoriai – Audrius Gražys ir Henrikas Gulbinas. Parodoje pristatomi darbai yra iš dailininko A. Gražio kolekcijos . Parodos kuratorius: Vidas Poškus.

 

Parodą kviečiame lankyti iki 2022 gegužės 14 d.

 

Žymos:
VDA inf.,