7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

VDA tekstilės galerijoje Artifex atidaroma personalinė Felikso Jakubausko paroda

Artifex inf.
Nr. 13 (1420), 2022-04-01
Dailė Anonsai

Balandžio 5 d. VDA tekstilės galerijoje Artifex atidaroma personalinė Felikso Jakubausko paroda.

Feliksas Jakubauskas (g. 1949) – vienas ryškiausių šių dienų lietuvių tekstilininkų. Studijavo tekstilę Lietuvos dailės institute (dab. Vilniaus dailės akademija) Vilniuje ir Taikomosios dailės akademijoje (dab. Maholy-Nagy dailės ir dizaino universitetas) Budapešte, kur 1980 m. baigė tekstilės studijas su gobeleno specializacija. Už darbus ir indėlį į Lietuvos profesionalios tekstilės puoselėjimą 1998 m. menininkas buvo įvertintas Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija.

Gausioje, beveik keturis dešimtmečius trunkančioje, kūrybinėje biografijoje daugiau nei 20 personalinių parodų Lietuvoje ir užsienyje. Tarptautinį pripažinimą liudija Lodzės, Pitsburgo (JAV), Cheongju (Pietų Korėja), Pekino, Maskvos ir kitose tarptautinėse tekstilės parodose pelnyti apdovanojimai.

Menininko darbų yra įsigiję Lietuvos ir užsienio muziejai, viešosios įstaigos ir privatūs asmenys. Jis yra ne tik Lietuvos dailininkų sąjungos, bet ir Amerikos gobeleno aljanso (American Tapestry Alliance), Europos gobeleno forumo (European Tapestry Forum) bei kitų tarptautinių asociacijų narys.

Felikso Jakubausko kūriniai reikalauja nepaprasto kruopštumo, vidinio pajutimo, kantrybės, laiko ir atsidavimo procesui. Menininkas kuria klasikine tapiserijos technika, ją subtiliai jungdamas su lietuviška tradicine audimo technologija bei raštais. Felikso Jakubausko gobelenai – abstrakčios kompozicijos, susidedančios iš geometrinių formų, linijų ir spalvinių dermių. Perėjimai, susiliejimai, persipynimai, skirtingos ataudo faktūros ir medžiagiškumas sukuria kūrinio virpėjimo iliuziją. Kūriniai spinduliuoja savitą menininko pasaulio matymą, emocijas, o techninė meistrystė kelia susižavėjimą.

Kaip teigia pats menininkas: „kūrinių yra sukurta tiek daug, surengta tiek daug parodų, kad jau tampa sunku sugalvoti jiems visiems pavadinimus“, tai ir tapo priežastimi kodėl ir ši paroda, ir joje eksponuojami paskutinių kelerių metų darbai - „Be pavadinimo“. Lankytojai kviečiami į estetinę potyrių klajonę be išankstinio nusistatymo ir nustatymo. Kiekvienas, lai įdeda savo įžvalgas, mintis ir jausmus ir tampa šios parodos dalimi – viena iš spalvingų gijų.

 

Paroda VDA tekstilės galerijoje Artifex veiks iki balandžio 22 d.

Parodos atidarymas vyks balandžio 5 d. 18 val. (VDA tekstilės galerija Artifex, Gaono g. 1, Vilnius).

Žymos:
Artifex inf.,