7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Andris Vītoliņš tapybos paroda „Mums reikia šanso atgimti!“

Vilniaus rotušės inf.
Nr. 4 (1411), 2022-01-28
Dailė Anonsai

Vasario 3 d. 18 val. atidaroma Andris Vītoliņš  tapybos paroda „Mums reikia šanso atgimti!“

Paroda organizuojama bendradarbiaujant su galerija „Meno niša“, šiais metais švenčiančia 20 metų veiklos jubiliejų.

Parodoje matysime garsaus latvių menininko, Latvijos dailės akademijos profesoriaus ir prorektoriaus Andris Vītoliņš kūrybą.

Pagrindinė parodos idėja buvo suformuota po ilgų apmąstymų. Visus darbus vienija tikėjimas, kad idėjos, mintys ir vizijos materializuojasi. Jei žmogus turi viziją ir siekia ją realizuoti, mintys gali tapti fiziškai apčiuopiamos.

Mūsų idėjos išsiveržia į begalinį srautą. Susidaro nuolatinis procesas, objektai atgyja, viską sujudina. Kadangi į objektus virtusios idėjos atgaivinamos ir atnaujinamos paveiksluose, šis besiliejantis srautas tęsiasi amžinai. Ir mes tuo tikime.

Mintys gali susilpnėti, bet jos taip pat gali atsinaujinti. Čia tam tikra prasme siejasi „atgimimo“ sąvoka. Gyvenime būna akimirkų, kai nematome sprendimo, kai prarandame ateities viziją... Atgimimas gali būti susijęs ir su idėjomis.

„Mano darbuose ir į liepsnas panašios žvaigždės, ir į lietaus lašus panašūs brangakmeniai savaip įkūnija civilizacijos idėjas. Ar tai būtų siautėjančioje Vagnerio jūroje, ar Neo Raucho žvaigždėje.

Stengiuosi užfiksuoti gyvą pasaulio tėkmę. Viena vertus, paveiksluose gyvena žmogaus sukurtos, palyginti stabilios struktūros, kita vertus, jaučiamas ir neracionalus pasaulis, kuris apima toli už žemiškos, akivaizdžios aplinkos ribų. Pastebėjau, kad mūsų susidūrimai su daugeliu dalykų ir reiškinių yra tarsi blyksniai – iš pradžių mintis ar procesas yra aktyvus, bet akimirksniu jis nublanksta ir išnyksta. Tuo metu mūsų fizinė padėtis yra labai svarbi – ar esame procesų centre, ar periferijoje.

Būtent tomis akimirkomis, kai idėjos nublanksta ir žvaigždė perdega, svarbus tampa kitas „atgimimo“ etapas. Mane taip pat domina momentas, kai vienu metu detonuoja kelios idėjos. Kas bus po to? Išgyvens stipriausieji? Ar sprogimo sukelta banga užgesins netoliese kilusią mintį? Dėl šio netikrumo daugelyje savo darbų stengiuosi atsiriboti nuo stabilaus ryšio su žeme – mano sukurti vaizdai tarsi levituoja ore. Mano noras išvaduoti juos nuo gravitacijos kyla iš mano minčių nuotykių, esančių ant iracionalumo ribos“, – komentuoja Andris Vitolins.

 

Paroda veikia 2022 m. vasario 3–26 d.

Daugiau informacijos apie parodas suteiks ir į kilusius klausimus atsakys:

Patricija Poderytė, projektų vadovė

El. p. [email protected]; tel. 8 616 25996