7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Pro V. B. prizmę: Laisvydės Šalčiūtės kūryba

Mo inf.
Nr. 38 (1403), 2021-11-26
Dailė Anonsai

Ar esate kada nors lankęsi dailininko dirbtuvėje? Šiandien tai galite padaryti virtualiai. MO muziejaus įkūrėjas Viktoras Butkus užfiksavo menininkės, vizualaus meno kūrėjos Laisvydės Šalčiūtės kūrybos procesą, kai buvo kuriamas „Kosmosas“ (2019).

Šiame paveiksle Šalčiūtė pavaizdavo lyg raketa į ateitį kylančią baleriną. Skriejanti moteris dar ir gimdo – bambagyslės su ja jungia mažus kosmonautus. Menininkė įvaizdina mūsų visuomenėje tobula laikomą moterį, gebančią suderinti profesinę veiklą su motinyste. Visgi vaizduodama šią moterį su nimbu ir iš akių bei krūtų sklindančiais šviesos pluoštais menininkė ironizuoja, kad tokia moteris priklauso veikiau mitiniam, o ne realiam pasauliui.

V. B. užfiksuotą vaizdo įrašą iš Šalčiūtės kūrybinių užkulisių ir daugiau menininkės darbų pamatyti galite MO muziejaus hole nuo lapkričio 18 d. iki vasario 7 d.

Parodą hole aplankyti Galimybių pasas nėra būtinas. Muziejuje privalome dėvėti medicinines veido kaukes arba respiratorius.

Apie kūrybą
Šioje parodoje eksponuojamuose Šalčiūtės kūriniuose susipina įvairios vizualinės klišės, perkuriami filmų kadrai, senos fotografijos. Menininkė naudoja jau esamus vaizdus ir, kaip pati teigia, atlieka ekologišką veiksmą – sąmoningai pažaboja nesuvaldomą jų gausinimą pasaulyje.

Kūriniuose menininkė nagrinėja moters vaizdavimo dailėje tradicijas: jos paveiksluose vaizduojamos ir šventosios, ir nusidėjėlės. Šalčiūtės darbuose yra ir kitų feministiniam žvilgsniui būdingų elementų: čia moterys nesidrovi moteriškumo, gyvena savo autentišką gyvenimą.

Unikali autorinė technika
Atkreipkite dėmesį į videosiužete užfiksuotą sudėtingą menininkės naudojamą autorinę techniką. Pirmiausiai Šalčiūtė išskaptuoja ir ant drobės šaukštu atspaudžia medžio raižinį, paskui gautą atspaudą ištapo. Šitaip sukuriamas grafikos ir tapybos bruožų turintis kūrinys.

Nors baigė grafikos studijas, savo kūryboje Šalčiūtė dažnai pasitelkia ir kitas dailės šakas: ne tik tapybą, bet ir fotografiją, videomeną, objektus.

 

Žymos:
Mo inf.,