7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Gruodžio 1 d. Vilniaus rotušėje atidaromos dvi naujos parodos

Vilniaus rotušės inf.
Nr. 38 (1403), 2021-11-26
Dailė Anonsai

Gruodžio 1 d. 17 val. Vilniaus rotušėje atidaroma Ivos Mrázkovos paroda „Erdvės poezija“.

Čekų dailininkė ir skulptorė Iva Mrázková gimė 1964 m. Čekijoje, Opavoje. Baigusi Prahos Dailės, dizaino ir architektūros akademiją, vėliau studijas tęsė Paryžiuje, Prancūzijoje, ir Perudžoje, Italijoje. Nuo 1989 m. gyvena ir kuria Liuksemburge, kuris tapo jos antraisiais namais. Iva Mrázková yra pelniusi ne vieną prestižinį apdovanojimą, jos darbai pristatomi privačiose Europos, daugiausia Liuksemburgo, kolekcijose.

Ivos Mrazkovos paroda „Erdvės poezija“ yra autorės gilių apmąstymų rezultatas. Tapytoja ir skulptorė dalijasi savo istorija, menu ir savąja pasaulio vizija. Per visą savo kūrybos kelią ji laužė nusistovėjusias konvencijas, kaitaliojo tapybą ir skulptūrą. Iva Mrázková išgyveno emigracijos skausmą, ieškojo būdų pritapti, tačiau šiandien jos darbai jau palikę ryškų pėdsaką Liuksemburgo kultūriniame gyvenime.

 

Gruodžio 1 d. 18 val. Vilniaus rotušėje atidaroma Aistės Kisarauskaitės paroda „Tobula vieta gyventi“.

Kaip sako parodos autorė: „Šis projektas buvo sugalvotas mąstant apie vaizdus, kurių mes nepastebime. Per pirmąjį karantiną, kai netikėtai į namus susikėlė visas buvęs išorėje aktyvus gyvenimas – darbas, susitikimai, pramogos, būsto klausimas tapo ypač aktualus. Apsidairius daug kam kilo noras pagerinti savo gyvenimo sąlygas, perkant naują butą ar namą. Jau tada buvo užprogramuotas dabar matomas būsto kainų šuolis. Neatitikimas tarp to, kokį mes būstą perkame ir to, ką svajojame, žiūrėdami į parduodamus butus, tapo šio projekto pagrindu.

Statomų gyvenamųjų namų reklamos dažnai remiasi svajonių skatinimo strategija, pasakomis apie būsimą laimę. Tiesa, tuo remiasi ir bendrai didžioji dalis reklamos. Pirkėjas, žvelgdamas į geidžiamą nuosavybę, mintyse dėlioja savo ateities gyvenimą, pirkdamas būstą – baldus, apdailą, ten kartu laiką leidžiančius artimuosius, net savo draugų ir kolegų nuomones, o pardavėjas, nors kai kada ir viešina neįrengtų butų fotografijas, tačiau stengiasi jas pridengti kurdamas laimės scenarijus – „Viskas, ko reikia Jūsų laimei“, „Nuo svajonės iki realybės tik vienas žingsnis“, „Gyvenkite kaip atviruke“, „Čia nutinka tikras gyvenimas“, „Gyvenamosios erdvės kokybiškai kasdienybei“ ir pan.

Fotografijos darytos apsimetant, kad ieškau buto. Būtent šios sąlygos diktavo ir priemonę – jos fotografuotos telefonu, nes gera kamera su stovu kelia per daug įtarimų ir įtampų. Taip pat reikia priminti, kad itin dažnai net nėra ką žiūrėti, nėra net tų keturių betono sienų, kurias būtų galima fotografuoti, nes parduodami dar nepastatyti butai.

Taigi, šis projektas apie ateities svajones ir dabarties vaizdus, kuriuos taip greitai uždengia mūsų vaizduotė. Šis projektas apie ateitį, kurios gali visai ir nebūti“.

Aistė Kisarauskaitė

 

Parodą iš dalies remia Lietuvos kultūros taryba

 

Parodos veikia iki gruodžio 31 d.

Daugiau informacijos apie parodas suteiks ir į kilusius klausimus atsakys:

Patricija Poderytė, projektų vadovė

El. p. [email protected]; tel. 8 616 25996