7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Rupert maloniai kviečia į baigiamąją alternatyvios edukacijos programos parodą „Sunkus centras“

Rupert inf.
Nr. 37 (1402), 2021-11-19
Anonsai Kultūra

Atidarymas – 2021 m. lapkričio 25 d., 19:00 EET
Parodos lankymas – 2021 m. lapkričio 26-29 d., 13:00-19:00 EET
Adresas: Galerija „Tech Arts“, Vaidilutės g. 79, Vilnius

Ekskursija po parodą su kuratoriumi: lapkričio 27, 16:00 (Þórhildur Tinna Sigurðardóttir), lapkričio 28 d. 16:00 (Tautvydas Urbelis)

Pastaruosius šešis mėnesius devyni devintosios Rupert alternatyvios edukacijos programos dalyviai kartu mokėsi, dalinosi ir dirbo. Siejami bendro siekio ištirti įtraukiančią magijos ir ritualų temą, dalyviai atrado savitus būdus judėti alternatyvaus mokymosi erdvėje. Suprasdami, kad neįmanoma visų darbų ir procesų sutalpinti vienoje konceptualioje sistemoje, parodoje siūloma trumpai, bet atidžiai pažvelgti į šių procesų rezultatus. 

Programos metu magija ir ritualai atsiskleidė kaip istorinių nuorodų ir įvairių šiuolaikinių praktikų variacijų tinklas. Ši tema susiejo skirtingus laikiškumus, mąstymo, jautimo ir buvimo pasaulyje būdus. Ji tapo įrankiu sušvelninti reikalavimą, kad tam tikri dalykai būtų daromi „teisingai“ arba atsidurtų „teisingame diskurse“. Buvo nuolat tolstama ir vėl artėjama tai prie griežtos teorijos, tai prie žaismingų eksperimentų. Pusiausvyrą institucinei struktūrai teikė spontaniškumas ir netikėti atradimai. 

Baigiamosios parodos pavadinimas „Sunkus centras“, gimęs vienos savarankiškai dalyvių suorganizuotos sesijos metu, atspindi programos atmosferą – galbūt ne jos esmę, tačiau tam tikrą jausmą, laikišką akimirkos pojūtį. Ironiškas iš pradžių visai kitokiame kontekste ištartos paprastos frazės sutaurinimas paverčiant ją parodos pavadinimu – tai šelmiškas maištas prieš lingvistines hierarchijas. Mesti iššūkį hierarchijoms pasitelkiant sąmojį ir smalsumą – neatsiejama alternatyvios edukacijos dalis.

Ši paroda veikia ir kaip magiškas krištolo rutulys, leidžiantis lankytojams pažvelgti į praeitį ir ateitį. Menininkų Emmos Bang (Danija), Lino Gabrielaičio (Lietuva), Valerie Tee Lee (Pietų Korėja, Belgija), Austėjos Masliukaitės (Lietuva), Julie Marie Mønsted (Danija), George’o Finlay Ramsay (Škotija), Virginios Russolo (Italija, Graikija), Aistės Marijos Stankevičiūtės (Lietuva) ir Bea Xu (Jungtinė Karalystė) kūriniai – tai mokymosi proceso rezultatai. Kai kurie darbai jau įgijo galutinę formą, kiti vis dar tapsmo procese. Kiekvienas kūrinys yra daugiasluoksnis junginys, atskleidžiantis savo procesinės praeities sluoksnius. Kaip tikras krištolo rutulys, „Sunkus centras“ parodys ateitį. Praėjus penkioms pristatymo dienoms Vilniuje, alternatyvios edukacijos programos dalyviai keliaus į Oslą (Norvegija) dalyvauti antrojoje parodos dalyje Podium galerijoje. Taigi lankantis parodoje Vilniuje bus galima žvilgterėti ir į susijusį renginį Osle. Tačiau, kaip ir kiekviena susietoji patirtis, renginiai Vilniuje ir Osle nėra tikslios vienas kito kopijos.Keliaudami tarp dviejų miestų, kūriniai keis padėtį erdvėje, o kai kurie – net ir formą.

* Parodos lankytojai privalės pateikti galimybių pasą ir laikytis visų būtinųjų saugos priemonių, įskaitant dėvėti veido kaukes ir palaikyti socialinį atstumą parodos erdvėje. 

Kuratorius: Tautvydas Urbelis
Kuratoriaus asistentė: Þórhildur Tinna Sigurðardóttir
Koordinatorius: Gabrielė Marija Vasiliauskaitė
Architektas: Linas Lapinskas
Grafikos dizaineriai: Nerijus Keblys ir Mantas Rimkus (Taktika Studio)

Dėkojame: Mildai Batakytei, Ulai Žiobakaitei, Violettai Pileckai, Nidos meno  kolonijai, Agency Agency, Monica Mays, Alice Bucknell, Lily Tonge, Adomui Narkevičiui, Dylan Spencer-Davidson, Žeimių dvaro sodybai (Domui Noreikai, Eglei Ambrasaitei), Monikai Kalinauskaitei, Karolinai Rybačiauskaitei, Ittah Yoda, Laura Wilson, Marijai Nemčenko, Sophie Seita, Diana Policarpo, Kira Nova, Miki Ambrozy, Viktorui Bachmetjevui, Dariui Žakaičiui

Rupert veiklą remia Lietuvos kultūros taryba
Rėmėjai: Vilniaus miesto savivaldybė, Tech Zity, Danish Arts Foundation
Partneriai: Podium, Gluk Media

Žymos:
Rupert inf.,