7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

(AV17) galerijos pristatoma menininkė POSITIONS meno mugėje Berlyne apdovanota prestižiniu prizu

AV17 inf.
Nr. 27 (1392), 2021-09-10
Kronika

Rugsėjo 9 – 12 dienomis (AV17) galerija jau ketvirtąjį kartą dalyvauja meno mugėje POSITIONS, kuri yra vienas svarbiausių meno renginių Vokietijoje, kasmet sutraukiantis per 60 000 lankytojų – kolekcionierių, meno profesionalų kuratorių ir meno mylėtojų. (AV17) galerija pristato naujausius lietuvių menininkų Tauro Kensmino bei Rimanto Milkinto kūrinius. Tačiau bendradarbiaudama ne tik su  gerai žinomais konceptualiosios skulptūros kūrėjais Lietuvoje, bet ir kylančiais užsienio menininkais, (AV17) galerija nemažą dėmesį skiria perspektyvių jaunų menininkų kūrybiniams ieškojimams pristatyti. Šiemet meno mugėje POSITIONS viena (AV17) galerijos reprezentuojamų užsienio menininkių, Laura Põld, buvo nominuota Claus Michaletz prizo konkursui. Jį laimėjusi menininkė parengė atskirą stendą su personalinių darbų instaliacija.

 

„The Secco-Pontanova“ fondo misija – plėsti Rytų Europos ir Vokietijos kultūrinius mainus ir bendradarbiavimą. Tad fondo inicijuotas Claus Michaletz prizas įsteigtas siekiant populiarinti jaunus menininkus iš Rytų Europos šalių bei dar meninės karjeros pradžioje skatinti juos toliau reikštis tarptautiniu lygmeniu. Pirmą kartą šis prizas įteiktas 2020-ųjų metų POSITIONS meno mugės metu.

 

Claus Michaletz prizo įteikimui, pristatoma L. Põld paroda pavadinimu „Purvas – liudijimas. Žemė – archyvas. “. Instaliacija susideda iš pastarųjų metų kūrybos rezultatų – tai keramikos objektai, akvarelės ir tekstilės darbai. Instaliacijos dizainą kūrė Kati Saarits, tekstų autorė – Lou Sheppard. Savo kūryboje menininkė naudoja tradicines rankų darbo technikas, atskleisdama žmogaus ir gamtos tarpusavio santykį, žemės naudojimą antropoceno eroje. L. Põld kūriniai – tarsi saviti istorijų ar erdvių peizažai: autorė meninėje praktikoje jungia natūralius, konkrečiam kontekstui būdingus tarpdisciplininius elementus.

 

Estų menininkė Laura Põld (g. 1984) studijavo keramiką Estijos dailės akademijoje, vėliau baigė Tartu universitetą tapybos magistro diplomu. Taip pat įgavo skulptūrinės koncepcijos ir keramikos magistro laipsnį Linz menų ir dizaino universitete. Menininkė buvo apdovanota daugybe premijų ir stipendijų, tokių kaip Estijos kultūros fondo prizas (2014 m.), Köler premijos didysis prizas (2016 m.), Estijos kultūros fondo pagrindiniu prizu (2018 m.), ISCP Niujorko studijos stipendija (2019 m.) ir naujausiuoju – Claus Michaletz prizu (2021 m.). L.Põld šiuo metu gyvena ir kuria Taline bei Vienoje.

Žymos:
AV17 inf.,