7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

6-asis Vilniaus galerijų savaitgalis

Rengėjų inf.
Nr. 26 (1391), 2021-09-03
Dailė Anonsai

Rugsėjo 9–12 d. vyks jau 6-asis Vilniaus galerijų savaitgalis, šiemet raginantis leistis į pažintį su šiuolaikiniu menu ir drauge įminti mįsles. Daugiau kaip 30 dalyvių – muziejų, galerijų ir eksperimentinių erdvių – subūrusio renginio organizatoriai pripažįsta – taip, menas gali atrodyti keistas, tačiau tik tol, kol nėra pažintas. Vilniečiai ir miesto svečiai kviečiami lankytis parodose, dalyvauti ekskursijose, edukacijose, išklausyti diskusijų ir net pašokti, kitaip tariant, jiems artimu būdu susipažinti su erdvėmis, menininkais ir kūriniais.

Vilniaus galerijų savaitgalį (VGS) inicijuoja ir organizuoja Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga. Šis užsienyje populiarus renginys Vilniuje pirmą kartą įvyko 2016-aisiais, siekiant pristatyti visuomenei šiuolaikinio meno procesus, autorius ir erdves, į įprastus maršrutus įrašyti naujus kultūrinius taškus. Galerijų savaitgalis unikalus tuo, jog kasmet suteikia progą atrasti daug naujo – dinamiška Vilniaus meno scena talpina tiek ne pirmą dešimtmetį veikiančias, stipriai į miesto kultūrinį gyvenimą įsišaknijusias institucijas, tiek drąsias alternatyvias iniciatyvas. 6-ojo VGS kuravimas antrą kartą patikėtas menininkei Akvilei Anglickaitei.

 

Namuose kita oda, kas? 

Jau pirmąją renginio dieną, ketvirtadienį, vyks penki parodų atidarymai – personalines ir grupines ekspozicijas pristatys galerijos „Atletika“, „Vartai“, „Editorial“, retam pažįstama nauja erdvė „Naugarduko 20A“ bei M. K. Čiurlionio namai. Pastarieji tapo ir specialios Vilniaus galerijų savaitgalio parodos „Kita oda“ namais. Kuratorės A. Anglickaitės teigimu, norėta naujai pažvelgti į namų erdvės specifiką ir dar iki pandemijos iškilusią, o jos metu tik sustiprėjusią netikrumo situaciją. Paroda yra tarsi 7 kelio filmo scenarijai, kurių autoriai savo herojus patalpina skirtingose laiko atkarpose – nuo mitinių iki šių laikų. Kūrinius pristatys pripažinimo sulaukę ir savo kūrybinį kelią dar tik pradedantys skirtingų kartų menininkai: Žygimantas Augustinas, Evelina Bernatonytė, Adomas Danusevičius, Tomas Daukša, Ainė Petkūnaitė, Jokūbas Vaicekauskas ir Jokūbas Verbickas. Siekiant užtikrinti visų komfortą ir sveikatą, parodų atidarymai bus ištęstiniai – vietoj susibūrimo konkrečią valandą atidarymo kalbai lankytojai turės progą sutikti menininkus ir užduoti rūpimus klausimus visą pavakarę.

30 meno erdvių, nusidriekusių nuo Konstitucijos pr. iki Rasų, leis lanksčiai planuoti maršrutą tiek mėgstantiems ilgesnius pasivaikščiojimus, tiek linkusiems optimizuoti savo išvykas. Vienintelėje renginio dalyvėje iš dešiniojo Neries kranto – Nacionalinėje dailės galerijoje – eksponuojamos trys laikinos parodos, o kultūros komplekse SODAS2123 rasite net tris atskiras, savitu braižu pasižyminčias galerijas: „Atletika“, „Trivium“ ir „Swallow“; bei atviras menininkų studijas, kur bus galima susipažinti su jų kūrybiniu procesu, šiuo metu vystomais kūriniais. Tarp šių dviejų daugiafunkcių centrų plyti savo įvairove intriguojantis šiuolaikinio meno laukas: vitrinos galerija „apiece“, nepriklausoma, menininkų valdoma „pasidaryk pats“ tipo projektų erdvė „Studium P“, pernai po rekonstrukcijos duris atvėrę Radvilų rūmai, architektūrai dedikuotas „Nulinis laipsnis“ ir kt.

 

Speciali renginių programa: verpimas, grafika, tvarumas

Keturias dienas truksiančiame galerijų savaitgalyje veiklos ras visi – lankytojams parengta plati daugiau kaip 40-ies renginių (ekskursijų, susitikimų su menininkais, kūrybinių dirbtuvių, diskusijų) programa. Mažuosius ir jų šeimas su lininio pluošto verpimu galerijoje „Kairė-dešinė“ supažindins menininkė Silvija Juozelskytė-Vaičiulienė; Milena Liutkutė–Grigaitienė kiekvieną dieną Užupio meno inkubatoriuje iš arčiau pristatys grafikos dirbtuves, o nauja erdvė „8 akys ir ausys“ į virtualų pasimatymą tarp Vilniaus ir Londono pakvies menininkus Karoliną Žalėnaitę ir Joną Balsevičių.

 

Verta nepraleisti šių metų pavasarį atsidariusio Vilniaus miestui dedikuoto Vilniaus muziejaus organizuojamo pokalbio „Apie Vilnių – jo vizijas, utopijas ir distopijas lietuvių literatūroje“. O jeigu norisi į patį žiūrėjimo į meną reiškinį pažvelgti kiek kritiškiau, Živilė Etevičiūtė parengė dvi specialias VGS diskusijas, vyksiančias MO muziejuje 10–11 d. Pirmoji – „Apie kultūros politiką. Išsipildymai“ – orientuota į kultūros politikos kaitos gaires, strategijas, įstatymų projektus ir kovą dėl riboto finansavimo. Kaip sugyventi skirtingų sričių kūrėjams, kokius kultūros politikos lūkesčius ir uždavinius išsikelti? Į šiuos klausimus atsakyti mėgins daug metų kultūros lauke dirbantys ir įvairius virsmus stebėję profesionalai. Šeštadienį antrojoje diskusijoje „Kodėl aš einu į parodas. Laisvalaikio leidimo būdai vizualiojo meno erdvėse“ trys nuolatiniai vizualiojo meno erdvių lankytojai, kurie nėra meno profesionalai, pasidalins savo patirtimi bei išbandytais, gerai veikiančiais parodinių erdvių atradimo ir lankymo būdais.

Norinčių įveiklinti ne tik regą galerijoje „Akademija“ kelis vakarus lauks kompozitoriaus Dominyko Digimo garso performansas „Vilniaus tylų klausymai“. Sekmadienio popietę Naujamiesčio loftų apsupty menininkų dienos centras „Autarkia“ drauge su menininke Sara Rodrigues ir restoranu „Delta mityba“ pristatys vietinio ir tvaraus maisto gamybai bei vartojimui skirtas dirbtuves.

 

Netikėta partnerystė – garso galerija

Miesto tradicija tapęs VGS šiemet bendradarbiauja su nauja iniciatyva – bendruomeniniu „Rasų radiju“, skirtu eksperimentams, autentiškoms garso patirtims bei asmeninėms audio klajonėms. Rugsėjo 10–12 d. ši platforma transliuos 5 skirtingais rakursais garso meną tyrinėjančių laidų epizodus, sudarytus tokių autorių kaip Arturas Bumšteinas, Armantas Gečiauskas (Arma Agharta), Gintas K ir Karolina Kapustaitė, o Simonas Nekrošius su Auguste Vickunaite pristatys savo garso koliažų premjerą. „Rasų radijo“ garsų galerija leis įsilieti į Vilniaus galerijų savaitgalio bendruomenę nuotoliniu, nuo geografinės padėties nepriklausomu būdu. 

 

6-asis Vilniaus galerijų savaitgalis

2021 m. rugsėjo 9–12 d.
Visi renginiai yra nemokami. Į dalį jų reikalinga išankstinė registracija.
Galerijų lankymas visas keturias dienas yra atviras ir nemokamas, išskyrus Nacionalinę dailės galeriją, Radvilų muziejų, Vilniaus muziejų (juose 11-12 d. reikalingas bilietas) ir MO muziejų (9-12 d. reikalingas bilietas).


Tikslią informaciją apie kiekvieną dalyvį rasite Vilniaus galerijų savaitgalio programoje.

 

Projektą inicijuoja ir organizuoja: Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga
Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos veiklas finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė
Informacinis rėmėjas: 15min
Rėmėjas: Clear Channel

 

Žymos:
Rengėjų inf.,