7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kristinos Daniūnaitės grafikos paroda „Sąmonės srautas“

VGMC inf.
Nr. 26 (1391), 2021-09-03
Dailė Anonsai

2021 m. rugsėjo 7–25 dienomis Vilniaus grafikos meno centro galerijoje „Kairė-dešinė“ veiks Kristinos Daniūnaitės grafikos paroda „Sąmonės srautas“.

Atidarymas 2021 m. rugsėjo 7 d., 18–20 val.

Kristinos Daniūnaitės parodos „Sąmonės srautas“ temą padiktavo pastarojo laikotarpio realijos, kuomet tenka daugiau bendrauti su savimi, nei su kolegomis ir draugais. Sąmonės srautas – tai vidinis monologas, kūrėjo sąmonėje vykstančių minčių ir jausmų eiga.

Daniūnaitės estampai perteikia asociacijas, nevalingai užplūstančius prisiminimus, subjektyvią erdvę ir laiką. Anot autorės, kūriniuose nereikėtų tikėtis nuoseklumo. Atvirkščiai, yra šokinėjama nuo vienos temos prie kitos, kaip kad vaikai šokinėja per balas ar žaisdami klases. Estampus vienija Kristinos mėgiama giliaspaudės grafikos – oforto ir akvatintos – raiška.

Menininkės teigimu, vieni estampai kupini egzistencinių išgyvenimų, kitiems labiau būdingos vaikiškos, neslepiamai sentimentalios idėjos, kaip antai, meilė gyvūnams. Nepaisant siužetinės įvairovės, savo kūryboje Kristina siekia perteikti jai svarbias gyvenimo, mirties ir laisvės temas. Joms išreikšti neretai pasitelkia įvairius simbolius, pavyzdžiui, labirinto, kaip gyvenimiškos išminties ir tuo pačiu nuolatinių žmogaus paklydimų įvaizdį. „Kūryboje kaskart vis iš naujo mėginu pasakoti istorijas, ir kiekvieną kartą būna atradimų. Tai – vidinis monologas be pradžios ir pabaigos, be chronologijos ir priežastingumo“ – teigia autorė.

Kristina Daniūnaitė (g. 1975) – viduriniosios kartos dailininkė grafikė. 1995–2004 m. baigė grafiką Vilniaus dailės akademijoje. Dirba estampo srityje, daugiausiai kuria giliaspaudę grafiką. Nuo 1998 m. dalyvauja parodose Lietuvoje ir užsienyje. Nuo 2010 m. dirba pedagoginį darbą.

 

Organizatorius Vilniaus grafikos meno centras

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos dailininkų sąjunga

 

Informacija +370 5 261 1995, graphic.lt

Darbo laikas II–V 11–18 val., VI 11–15 val.

Žymos:
VGMC inf.,