7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Silvijos Juozelskytės-Vaičiulienės kūrybos paroda „Lininės metamorfozės“

VGMC inf.
Nr. 26 (1391), 2021-09-03
Dailė Anonsai

2021 m. rugsėjo 7–25 dienomis Vilniaus grafikos meno centro galerijoje „Kairė-dešinė“ veiks Silvijos Juozelskytės-Vaičiulienės kūrybos paroda „Lininės metamorfozės“. Atidarymas 2021 m. rugsėjo 7 d., 18–20 val.

Silvijos Juozelskytės-Vaičiulienės tekstilės kūryboje linas užima ypatingą reikšmę, yra viena iš pagrindinių meninės raiškos priemonių. Parodoje „Lininės metamorfozės“ autorė aktualizuoja liną kaip augalą, iš kurio išgaunamas siūlas. Tuo pačiu akcentuoja ypatingą lino vietą lietuvių tautosakoje ir pasaulėjautoje. Autorei įdomus augalo virsmo procesas, prasidedantis nuo sėklos, pereinantis į želmenį, kuris, įveikęs kančių kelią, tampa pluoštu, galiausiai yra suverpiamas ir išaudžiamas. Menininkė siekia perteikti augalo metamorfozę iš vieno būvio į kitą, nuoseklią virsmo seką.

Ekspozicija sudaryta iš dviejų dalių. Konceptualiąją dalį reprezentuoja lininiai objektai ir fotografijos. Nuotraukose užfiksuotas linijinis tilto atramų raštas čia pat persikelia į menininkės išaustus rankšluosčius. Eksperimentinėje parodos dalyje rodoma stalo instaliacija iš lininių pakulų ir siūlų, senovinių rankomis verptų gijų ir sėmenų.

„Lininės metamorfozės“ atskleidžia autorei svarbų, su linininkystės tradicija besisiejantį kultūrinį kontekstą, skatina permąstyti lino reikšmę praeityje ir dabar. Šia paroda menininkė aktualizuoja ir sykiu kviečia diskusijai apie pakitusias linų auginimo tradicijas Lietuvoje, išreiškia savo asmeninę svajonę apie šių tradicijų atgimimą.

Silvija Juozelskytė-Vaičiulienė (g. 1977) – tekstilės menininkė, dizainerė. 2000–2006 m. baigė tekstilės studijas Vilniaus dailės akademijoje. 2005–2006 m. mokėsi tekstilės dizaino Nacionaliniame meno ir dizaino koledže, Dubline. 2014–2016 m. baigė dailės terapiją VDA. Aktyviai dalyvauja tekstilės ir dizaino parodose Lietuvoje ir užsienyje.

 

* Paroda yra Vilniaus galerijų savaitgalio programos dalis: rugsėjo 11–12 dienomis vyks edukaciniai užsiėmimai. Daugiau informacijos apie renginius graphic.lt.

 

Organizatorius Vilniaus grafikos meno centras

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos dailininkų sąjunga

 

Informacija +370 5 261 1995, graphic.lt

Darbo laikas II–V 11–18 val., VI 11–15 val.

Žymos:
VGMC inf.,