7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Paulės Vaitkutės personalinė paroda Dūmų fabrike

Rengėjų inf.
Nr. 22 (1387), 2021-06-04
Dailė Anonsai

Parodos pavadinimas Koordinatė 55°13'31.5"N 22°53'57.3"E veikia kaip nuoroda į tyrinėjamą miško plotą netoli jaunosios kūrėjos gyvenamosios vietos, pažymėdama medį nuo kurio prasidėjo meninis tyrimas.

Parodoje atskleidžiamas asmeninis menininkės santykis su išskirtu mišku, bandant ji atkurti savitu būdu,- per menines praktikas. Menininkė iškelia  posthumanistinias idėjas ir kviečia  išstumti žmogaus kaip „išsiskiriančios“ rūšies viešpatavimą, siūlydama gyventi bendrabūvyje su visa gyvąja ir negyvąja aplinka, priimant save kaip pastarosios dalį.

Žiūrovo dėmesys sutelkiamas į gamtinius elementus, gamtos cikliškumą, miškus ir kitas aplink mus gyvuojančias ekosistemas permąstant gamtos ir žmogaus ryšį dabartinės ekologinės situacijos kontekste. Miško paklotė stebima  kaip natūralios, mums neįprastai laukinės gamtos fenomenas, tarsi per padidinamąjį stiklą išryškinant detales. Tokiu būdu per meninį tyrimą vyksta savita gamtos ir žmogaus simbiozė, ryšių regeneracija. Stebint kitiems nematomų gyvūnų įpročius, augalus siūloma pažvelgti iš jų perspektyvos.

Meninio tyrimo pagrindu tampa dienoraščio tipo gamtiniai pastebėjimai: pasakojimai, fotografijos, žemėlapiai, lentelės su tiriamos teritorijos biotopui būdinga klasifikacija, interviu (pokalbiai) su šalimais gyvenančiais žmonėmis ir Raseinių miškų urėdijos eigulio pareigas einančiu Gintautu Vaitkumi.

Žemės sklypo plotą stengiamasi kuo minimaliau pažeisti. Vienintelė daroma intervencija,- tam tikrų gamtinių artefaktų rinkimas parodoms ar ten paliktų nukirstų medžių „pasiskolinimas“ plastmasinėms atliejoms sukurti. Parodose plastmasiniai medžių kamienų atspaudai be šaknų, be šakų ar lapų, leidžia sukurti miražišką  fake ateities miško interpretaciją. Medžių kamienų spausdinimas iškelia tiražavimo mene klausimą užsimindamas apie žmogaus sukuriamą dirbtinį kraštovaizdį, masinę gamybą.

Du metus vykusio tyrimo medžiaga veikia tarsi gidas, padedantis žiūrovui net nematant vietos keliauti autoriaus sudarytu maršrutu.

Parodoje vaikščiojama miško trajektorijomis. Žiūrovo akis priversta vartoti aplinką lyg būtų gamtinėje terpėje,- žiūrėti po kojomis, jog neužkliūtų ar stebėti aukštus plastmasinius medžius iškėlus galvą. Prie įėjimo mus pasitinka nepatogiai padėtas medis, už kurio galbūt ne vienam užklius koja. Video instaliacija,- sudaro du trumpametražiai filmai uždokumentuojantys įvykius. Joje užfiksuojamas miškas prieš kirtimus ir po kirtimo darbų. Juos apjungianti metalinė konstrukcija tampa pasivaikščiojimų miške maršruto schema, sujungianti pradžios ir pabaigos taškus. Informatyvus žemėlapis grafiniais pažymėjimais pasakoja apie tiriamą miško plotą, o iš medžio raižinio atspaudų sukurtas skruzdėlynas provokuoja mūsų vaizduotę priversdamas įsitikinti ar jame nėra gyvasties.

Ši paroda tai baigiamasis Vilniaus dailės akademijos grafikos katedros studentės Paulės Vaitkutės magistrinis darbas. Vadovas prof. Kęstutis Vasiliūnas.

Renginio vieta: Dūmų fabrikas, Dūmų g. 5, Vilnius

 

Renginys vyks iki birželio 9 d.

Apie kūrėją

Paulė Vaitkutė - Vilniaus dailės akademijos absolventė šiais metais besiginanti savo baigiamąjį magistrinį darbą. Jaunoji kūrėja gyvena ir aktyviai vykdo meninę veiklą Vilniuje. Tarpdisciplininio meno jaunoji kūrėja, baigusi grafikos studijas. Paulė Vaitkutė kuria instaliacijas, dailininko knygas, objektus. Į klasikinės grafikos kontekstą bando įvesti skulptūrinio estampo terminą.  Paulė aiškina, jog printmaking yra mąstymo būdas sluoksniais. Dažnai menininkė kuria išsirinkdama savitas, jai įdomias medžiagas ir jų pagalba kuria šiuolaikinę  grafiką. Dažnai naudojamos grafikos technologijoms nebūdingos medžiagos tokios kaip raugas, plastmasė, gipsas, agaras ir kit. Kūriniuose dažnai trinama riba tarp meno ir gamtos mokslų, psichologijos ir filosofijos. Kūriniai neretai kalba apie kultūros ir natūros susipriešinimą, vartotojiškumą, plika akimi nepastebimus reiškinius,  gamtos dėsnius ir virsmus. Darbuose apmąstoma žmogaus vieta pasaulyje atsižvelgiant į gyvybės rūšių ekosistemas. Kūrybiniams projektams būdingas tęstinumas, perkėlimas į skirtingas erdves. Atliekami stebėjimai, nykimo ir irimo procesų fiksavimas.

Žymos:
Rengėjų inf.,