7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Manto Lesausko dizaino objektų paroda „Trofėjai – persirengimo kambarys“

(AV17) inf.
Nr. 20 (1385), 2021-05-21
Anonsai Kultūra

Nuo gegužės 25 d. galerijoje (AV17) bus pristatoma dizainerio Manto Lesausko paroda „Trofėjai – persirengimo kambarys“. Joje eksponuojami autoriniai mažaserijiniai dizaino objektai – širma, Récamier gultas, valeto stovas ir kt., sukurti iš riešutmedžio, vario, avies ar ožkos kailio. Persirengimo kambario motyvas čia pasirinktas kaip transformacijos erdvė, kurioje žmogus gali virsti kažkuo kitu bei permąstyti ne tik fizinį, bet ir egzistencinį savo ar kito būties bei buities kismą. Pristatomoje autoriaus kolekcijoje taip pat svarbus gyvulinės ir augalinės kilmės medžiagų panaudojimas, kuris neišvengiamai atskleidžia etinę medžioklės bei jos trofėjų dilemą antropoceno eroje. Tačiau dizaineris nekuria trofėjų, o veikiau tarsi įvykdo „medžiotojo atgailą“, panaudodamas jau po gyvūno mirties etiškai išgautus kailius ir odas. Šiandien vis mažiau naudojamas materijas autorius kūriniuose jungia su prabangiomis, klasikinėmis skulptūros ir dizaino medžiagomis, sukurdamas ištaigingą, tačiau kritinės refleksijos reikalaujančią funkcionalių kūrinių seriją bei taip grįždamas prie gyvūno pagerbimo tradicijos.

Mantas Lesauskas savo kūryboje nuolat eksperimentuoja su įvairiomis medžiagomis bei ieško dizaino poveikio galimybių ribų. Projektuose autorius plėtoja konceptualiojo ir socialinio dizaino kryptis bei neretai kalba apie ekologinių idėjų svarbą, kvestionuoja naujų daiktų kūrimo prasmingumą. Didelį dėmesį atkreipdamas į kasdienybės ritualus bei tvarias medžiagas, menininkas kuria laikui nepavaldžius dizaino objektus.

Mantas Lesauskas (g.1984) – ilgametis dizaino tyrėjas ir objekto meno kūrėjas. Autorius yra Vilniaus dailės akademijos Dizaino katedros absolventas, 2011 m. įgijęs meno licenciato laipsnį su meno projektu ir moksliniu referatu „Nostalgijos naratyvai dizaino objektuose”. Nuo 2009 m. dėsto aukštosiose mokyklose, vadovauja baigiamiesiems darbams, dalyvauja įvairiuose dizaino ir meno projektuose Lietuvoje bei užsienyje, šiuo metu yra ir Vilniaus dailės akademijos dizaino katedros docentas.

Projektą dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus dailės akademija

Paroda „Trofėjai – persirengimo kambarys“ (AV17) galerijoje, Totorių g. 5 veiks iki gegužės 29 d.

Žymos:
(AV17) inf.,