7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Tamaros Janovos (g. 1941) skulptūrų paroda „Retrospektyva“

Šv.Jono gatvės galerija
Nr. 20 (1385), 2021-05-21
Anonsai Kultūra

2021 m. gegužės 21 d., penktadienį, Šv. Jono gatvės galerijoje (Šv. Jono g. 11, Vilnius) atveriama jubiliejinė Tamaros Janovos (g. 1941) skulptūrų paroda „Retrospektyva“. Dailėtyrininkė Vaidilutė Brazauskaitė: „Tamara Janova – viena iš nedaugelio moterų̨ skulptorių̨, visą̨ savo sąmoningą̨ kūrybinį̨ gyvenimą ištikimai paskyrusi skulptūros formoms analizuoti ir tverti. Daugiau kaip keturiasdešimt metų̨ Tamaros estetinės nuostatos, neišpasakyta empatija aplinkos emocijoms, dramoms įsikūnijo į itin gausią̨ bronzos, akmens, medžio, šamoto skulptūrų̨ kolekciją̨.

 

Šiai trapiai moteriai nėra neįdomių temų̨, svetimų̨ emocijų̨, jos nesustabdo nei fiziškai sunkus kūrybos procesas, nes svarbiausia, neišvengiama jos misija – regėti mus supantį̨ pasaulį̨ ir „ištraukti“ savo regėjimus, vizijas, emocijas į dienos šviesą̨. Pasiekti, kad mintis, personažas ar emocija iš abstrakčios idėjos kiauto išsiveržtų į realų̨ pasaulį trimačiais pavidalais, monumentaliomis ar kamerinėmis formomis.

 

Menininkės temų diapazonas – platus, ji „kalba“ universalia, apibendrintų formų̨ ir kiekvienam aiškiai suvokiamų emocijų̨, jausmų̨, potyrių̨ kalba. Nuo pat jaunystės Tamara buvo tarsi apdovanota tiesiog vitališka, intuityvia formos, plastikos pajauta – argi kitaip būtų̨ išdrįsusi pasukti tokiu, atrodo, tik vyrams pakeliamu, skulptoriaus keliu?

 

Autorės kūrybą vertina muziejai, kolekcininkai, jos darbų gausu Lietuvos ir užsienio šalių̨ kolekcijose, o dirbtuvės šalia romantiškosios Vilnelės neaplenkia ir paprasti gerbėjai, norintys savo namus sušildyti meile, šiluma, nuoširdžiais jausmais bei išgyvenimais spinduliuojančiomis Tamaros Janovos skulptūromis.”

 

Tamaros Janovos skulptūrų paroda „Retrospektyva“ Šv. Jono gatvės galerijoje vyks iki birželio 11 d. Parodos lankymas – nemokamas.

 

Parodos rengėjai dėkoja Nacionaliniam M. K. Čiurlionio dailės muziejui, Kauno IX forto muziejui, Lietuvos nacionaliniam dailės muziejui, Lietuvos dailininkų sąjungos dailės fondui, sutikusiems paskolinti savo kolekcijose saugomus kūrinius.

 

O taip pat – žurnalistei Violetai Beconienei už suteiktą galimybę parodyti filmą apie Tamarą Janovą (rež. Andrius Beconis).

 

Parodos rėmėjai: LR Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos dailininkų sąjunga.

 

Galerijos darbo laikas: II-V 12-19 val., VI 12-16 val.