7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„O ką, jeigu?“ – baigiamoji Fotografijos ir medijos meno bei animacijos programų darbų paroda trijose sostinės galerijose

VDA inf.
Nr. 19 (1384), 2021-05-14
Dailė Anonsai

Gegužės mėnesio antroje pusėje atsidarys trijose skirtingose sostinės erdvėse pasklidusi baigiamoji Vilniaus dailės akademijos Fotografijos ir medijos meno bei animacijos bakalauro ir magistro programų darbų paroda „O ką, jeigu?“. Galerijoje „Atletika“ (Vitebsko g. 21, Vilnius) paroda pradės veikti nuo gegužės 19 d., „Vilniaus fotografijos galerijoje“ (Stiklių g. 4, Vilnius) – nuo gegužės 26 d. o „Rupert“ patalpose (Vaidilutės g. 79, Vilnius) – nuo gegužės 28 d.

 

O ką, jeigu vaizduotė sėdi ant tos pačios kėdės kaip tikrovė ir seka akimis besisukančius dulkeoidus, o kitame kambaryje save stebinti sąmonė įkvepia ir iškvepia tiesiai į ausį? Prieangyje, įsmukusi į perlamutru žvilgantį, permainingą DI kūną, ji „dirbtinai intelektualiai“ atsisuka kažkam atėjus ir laukia bet kokio klausimo. Šalia girdisi duomenis pumpuojanti mašina, kuri gaudo saulės pliūpsnius ir sinchroniškai matuoja twitter žinutes sentimentų skalėje. O ką, jeigu raguota gamta grįžta pas žmogų per saugų atstumą į kino salę, o blakstiena sukelia drugio efektą, kol suirutė siautėja virtualybėje? O ką, jeigu nenuspėjamumas, nenumatytas atvejis ir atsitiktinumas raibuliuoja veidrodiniu vandens paviršiumi ar išeikvoti daiktai prabyla liūdesio kalba?

 

Baigiamojoje Fotografijos ir medijos meno bei animacijos (FAMM) programų BA ir MA darbų parodoje galerijose „Atletika“, „Vilniaus fotografijos galerija" bei „Rupert“ patalpose jaunieji menininkai išskleidžia daugybines galimybes „o ką, jeigu?“ klausimui. Jis atveria horizontus ir veikia kaip pažadas neribotoms trajektorijoms. Po fizines ir kibernetines parodos erdves išsivaikšto skirtingos kūrybinės temos ir raiškos: nuo vaiduokliško, išgaravusio ir žiūrovų įkvepiamo kūrinio, gyvenančio fluidiškoje apkalbų erdvėje, kinetinių trimačio spausdintuvo išspausdintų kosmoso dulkių, suprogramuoto kompiuterinio „priežasties ir pasekmės“ žaidimo, smėlio kanalais keliaujančių fugų-skruzdžių peizažo iki „zoom in/out“ principu veikiančios daugiakanalės roko metamorfozės.

 

Vieni kūriniai vaikšto susijungiančiais vaizduotės ir tikrovės koridoriais, kiti permąsto technologijos ir žmogaus santykio klausimus, kalbėdami apie atsitiktinumo reikšmę, duomenų poetiką, intermedialumą ar „post-digital“ situaciją. Autoriai pasitelkia platų technologijų spektrą: preparuotus kineskopinius monitorius, LiDAR, fotogrametriją, VR, pieštinę 2D animaciją, ir kt. Jaunieji menininkai atsigręžia į kasdienybę ir jos artefaktus ar socialinius kontekstus, panardina į patyrimines aplinkas. Parodą nusėja daugiabalsis pliuralizmas, migruojantis tarp ekranų, monitorių, garsų ir vibracijų, objektų ir fotografijų, papildančių, pridengiančių ar prasilenkiančių tarpusavyje.

 

Galerijoje „Atletika“ (gegužės 19 d. – birželio 3 d., III-VI 16-19 val.):

 

Mantė Baranauskaitė
Greta Grajauskaitė

Žymos:
VDA inf.,