7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Galerijoje „mOrka“ atidaryta pirmoji antro sezono „Pandemijos estetika II: Maištas“ paroda „Karantino šnabždesiai: Saugok savyje Žmogų“

Rengėjų inf.
Nr. 13 (1378), 2021-04-02
Dailė Anonsai

Po metų veiklos „mOrkoje“ atidarau pirmąją antro sezono „Pandemijos estetika II: Maištas“ parodą „Karantino šnabždesiai: Saugok savyje Žmogų“.
Norint lavinti intuiciją, koučeriai - kaip pratimą - siūlo užsirišti ant akių skepetą atliekant buities ruošos darbus. K. Kastanedos Don Chuansas siūlo nefokusuotu žvilgsniu (žvairuojant) susirasti tinkama kryptį tikslui pasiekti. Taip ir aš “nežiūrom”, pasikliaudamas intuicija, surinkau mininnkų komandą.
Menininkai tyčia parodai darbų nekūrė.

Evaldas Jansas

 

Andrius Kviliūnas: „Kūryboje dabar blaškausi tarp tapybos ir video darymo, - tai meniniu būviu visiškai nesusijusio kūrybos sritys ir pasirašinėti jas galima skirtingais vardais. Parodai duodu du video darbus apie mokyklą ir kito nesuvokiamo prisijaukinimą ir bendrystės su juo ieškojimą. Darbų specialiai parodai nedariau, bet temos ir problemos plevena ore virš Europos, Amerikos, Azijos....”


Danas Aleksa: "Vilniaus langų šukės". 2015 - 16 metais rinkau Vilniaus apleistų pastatų šukes. Pastatai miesto centre, senamiestyje, paveldo objektai. Šiuo metu dalis tų namų jau nugriauti, o vietoje jų pastatyti nauji. Ar įmanoma sterilaus miesto utopiją paversti tikrove, atsikratyti griuvėsių, sovietmetį primenančių paminklų, tagų, sergančių medžių, tuo pačiu ant naujų paviršių šikančių varnų, prostitučių, girtuoklių, vamzdžio formos skulptūrų?“


Eglė Tamulytė - Aglaja Ray (g. 1988) yra aktyvi menininkė, dirbanti ne tik Lietuvos, bet ir tarptautiniu mastu. Ji išgarsėjo naudodama kūrybinį pseudonimą Shaltmira. Menininkė yra pristačiusi virš 50 personalinių ir grupinių parodų Lietuvoje, Vokietijoje, JAV, Olandijoje, Švedijoje, Ispanijoje, Graikijoje, Italijoje, Prancūzijoje, Didžiojoje Britanijoje, Serbijoje, Kolumbijoje ir kt. Menininkė turi Grafikos magistro laipsnį (VDA), yra gavusi dvi Lietuvos Kultūros Tarybos stipendijas ir Ary Stillman premiją, turi Kultūros Ministerijos patvirtintą Meno Kūrėjo statusą.


Kipras Petrulis, dar žinomas kaip Tas Kuris Piešia arba Trexus, paišyti pradėjo anksčiau nei pradėjo vaikščioti. Įkvėptas gatvės meno kultūros ir atradęs graffiti elementą, Kipras ugdė savo įgūdžius neapšviestose gatvėse kol išmoko juos pritaikyti ir gerai apšviestose galerijose. Iš gatvės atėjęs tapytojas teigia, kad iš gatvės jis jau pasitraukė, bet gatvės įtakos iš jo darbų ištraukti jam nepavyksta iki šios dienos.


Vladimir Mackevich yra tarptautinėje meno erdvėje dirbantis lietuvis.
Menininko kūryba prisotinta filosofinių klausimų, dabarties refleksijų bei neretai ciniško, ironiško požiūrio į gyvenimo detales.
Šiai dienai kūrėjas yra surengęs virš 20 personalinių parodų, Mackevichiaus kūriniai yra saugomi 12 muziejų saugyklose.


Vladimir Mackevich apie savo diptiką "Saugokit savyje Žmogų" (pagal A.P.Čechovą): ”Šiuo metų besikoncentruojantis į readymade techniką menininkas gilinasi į žmogaus psichologijos aspektus. Šiomis dienomis informacijos perdozavimas bei pasirinkimo platybės apsunkina ir taip dažnai pasimetusį žmogų. "Išsaugoti savyje žmogų" tampa dar sunkesnė užduotis. Netinkamos pagundos, baimė, apribojimai bei nuklydimai dažnai nutolina žmogų nuo jo kelio bei prigimties. Žmogus pasidalina į dvi asmenybes: skaitmeninę ir tikrą. Atotrūkis tarp personų apsunkina buvimą realybėje: tai tarsi auganti skola tiesai. Diptikas "Saugokit Savyje Žmogų" apie tikrąsias vertybes, apie tai kas iš tikrųjų svarbu kiekvienam.

 

Paroda atidaroma nuo 2021 kovo 25 d., 14 val. galerijoje vienu metu ekspoziciją apžiūrėti gali iki 3-jų žmonių. Galerijos darbo laikas IV-VI, 14-19 val. arba susitarus tel.: 865502225 Paroda veiks iki balandžio 17 d. imtinai.

Žymos:
Rengėjų inf.,