7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Rupert meno, rezidencijų ir edukacijos centras šiemet kviečia skirti dėmesį magijos ir ritualų temoms

Rupert inf.
Nr. 13 (1378), 2021-04-02
Anonsai Kultūra

Rupert meno, rezidencijų ir edukacijos centras šiemet kviečia skirti dėmesį magijos ir ritualų temoms, ypač jų raiškai šiuolaikiniame pasaulyje, ir teikti paraiškas į 9-ąją alternatyvios edukacijos programą.

Tūkstančius metų magija ir ritualai kūrė alternatyvius būdus pažinti realybę. Pasaulio kompleksiškumas ir nežinomos grėsmės buvo perteikiamos paslaptingais naratyvais, o nežinomybę palenkti savo pusėn buvo bandoma apeiginėmis aukomis. Nors modernybė nuolat bando išsklaidyti magiškumą ir ritualus pakeisti technologine logika, šie kultūriniai fenomenai suteikia įkvepiantį prieglobstį, kuriame galime įsivaizduoti ir patirti tam tikrą laisvės formą bei netikėtas realybes. Pastaruoju metu, ypač pandemijos kontekste, galima pastebėti vis didėjantį susidomėjimą įvairiomis magijos ir ritualų apraiškomis. Grįžimas prieš istorinių šaknų ir šiuolaikinių interpretacijų suteikia galimybę atstatyti ir susigrąžinti apleistus ar net sugriautus pasaulėvaizdžius. Šiandieniame magijos ir ritualų kontekste ypatingas dėmesys krypsta į  feministinį pasipriešinimą, technologinę vaizduotę ir ekologiją.

 

Šiemet metais magijos ir ritualų tema Rupert pratęs ir praplės 2020-aisiais nagrinėtą rūpesčio ir tarpusavio priklausomybės temą. Rupert pakviesti menininkai, kuratoriai, tyrėjai ir mąstytojai savaip tyrinės įvairialypį, nenuspėjamą ir įkvepiantį magijos ir ritualų pasaulį. Programą sudarys paskaitos, specialiai sukurti kūriniai ir edukaciniai renginiai. Pandemijos įtampos įkalintoje kasdienybėje  Rupert ragina „išlikti smalsiems ir dėmesingiems susidūrus su nežinomybe“.

 

9-oji alternatyvios edukacijos programa vystys dialogą tarp magijos, ritualų ir meninių praktikų, kartu tyrinėdama rūpesčio ir saviorganizacijos potencialą. Programa siekia skatinti tvirtesnį ir ilgalaikį ryšį tarp dalyvių, kuratorių, publikos ir institucijos. Šių metų programa plėtojama penkis mėnesius vykstančių paskaitų, kūrybinių dirbtuvių, mentorystės sesijų ir išvykų metu. Baigiamieji programos renginiai vyks Vilniuje ir Osle. Kviestiniai lektoriai pristatys skirtingą metodologinę praktiką ir suteiks kuratorinę pagalbą programos dalyviams. Alternatyvios edukacijos dalyviai turės galimybę prisijungti prie Rupert bendruomenės, kurią sudaro rezidentai, parodose dalyvaujantys menininkai, paskaitų bei kitų renginių svečiai ir prisidėti prie antros programos dalies  vystymo. Pasak programos kuratoriaus Tautvydo Urbelio, „programos skėlimas į dvi dalis leis įgyvendinti ilgai planuotą idėją dalyviams suteikti realią įtaką kuruojant programą. Tuo tarpu baigiamojo renginio padalijimas tarp Vilniaus ir Oslo atvers galimybę susipažinti su Oslo meno lauku ir menininkų organizuojamos erdvės Podium veikimo principais“.

Šių metų tutoriai: Agency Agency (Roel van Herpt ir Victoria Meniakina), Arts of Working Class, Diana Policarpo, Dylan Spencer-Davidson, Karolina Rybačiauskaitė, Laura Wilson, Marija Nemčenko, New Scenario (Paul Barsch ir Tilman Hornig) ir Sophie Seita (sąrašas pildomas).

 

Visi norintieji kviečiami teikti anketas iki balandžio 18 dienos (sekmadienio) vidurnakčio Lietuvos laiku, el.paštu [email protected].

 

9-ąją alternatyvios edukacijos programą kuruoja Tautvydas Urbelis.

Daugiau informacijos apie Rupert šių metų programos temą.

Daugiau informacijos apie Rupert alternatyvios edukacijos programos kvietimą.

 

Visos Rupert veiklos yra nemokamos. Nori prisidėti prie šios misijos? Tapk mūsų Patreonu!

 

Rupert veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Žymos:
Rupert inf.,