7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Parodos „Sunkus amžius. Szapocznikow – Wajda – Wróblewski

Mo inf.
Nr. 10 (1375), 2021-03-12
Dailė Anonsai

Pagaliau pristatysime sudėtingiausią ir ambicingiausią MO muziejaus projektą - parodą „Sunkus amžius. Szapocznikow – Wajda – Wróblewski". Norime jus pakviesti stebėti virtualų parodos pristatymą ir pokalbį su parodos kuratore, legendine lenkų menotyrininke Anda Rottenberg. 

Parodos pristatymas įvyks kovo 17 d. 17:30, o pokalbis su kuratore A. Rottenberg prasidės 18:00 MO muziejaus Facebook paskyroje. A. Rottenberg kalbins menotyrininkė Laima Kreivytė, pokalbis vyks anglų kalba. Jei norite klausytis pokalbio su vertimu į lietuvių kalbą, kviečiame jo klausytis MO muziejaus Youtube paskyroje. Artimiausiu metu pasidalinsime pokalbio nuoroda.

 

Pokalbio metu sužinosite, kuo išskirtiniai yra parodoje eksponuojami menininkai: kino režisierius Andrzejus Wajda, skulptorė Alina Szapocznikow ir tapytojas Andrzejus Wróblewskis. Kodėl būtent jie yra pristatomi parodoje. Nagrinėsime ir sunkaus amžiaus, talpinančio daug reikšmių, temą. Tai ir sunkus bei tragiškas karo laikotarpis, ir vienas svarbiausių bei sudėtingiausių žmogaus brendimo laikotarpių – paauglystė. Kviečiame prisijungti prie pokalbio. MO muziejaus Facebook paskyroje. 

 

O kovo 26 dieną kviečiame parodą pamatyti jus - kultūros bendruomenę. Tai muziejaus nedarbo diena, taigi tą dieną muziejus bus atviras išimtinai tik jums! Kviečiame registruotis užpildant registracijos formą.

Apie parodą:
Paroda „Sunkus amžius. Szapocznikow – Wajda – Wróblewski" pristato trijų garsių pasaulio menininkų, reikšmingiausių Lenkijos pokario kūrėjų – kino režisieriaus Andrzejaus Wajdos (1926–2016), skulptorės Alinos Szapocznikow (1926–1973) ir tapytojo Andrzejaus Wróblewskio (1927–1957) kūrybą. Visi šie menininkai gimė panašiu metu, anksti neteko tėvų ir tapo karo nusikaltimų liudininkais. Šie įvykiai ir trauminės patirtys paliko ypatingą žymę jų gyvenime ir kūryboje. Parodos kuratorė Anda Rottenberg parodoje atskleidžia, kaip tie patys simboliai ir metaforos atsikartoja šių trijų menininkų kūryboje – tapyboje, kine, skulptūroje.

Paroda taip pat žymi istorinę akimirką – į Vilnių sugrįžta čia gimęs ir augęs tapytojas Andrzej Wróblewski. Šio dailininko ryšys su Vilniumi ir jo reikšmė XX a. antrosios pusės Lenkijos menui tapo pagrindine priežastimi surengti šią parodą MO muziejuje.

Žymos:
Mo inf.,