7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Į galeriją „Arka“ sugrįžta parodos – Lukas Šiupšinskas ir Gintarė Stašaitytė

LDS inf.
Nr. 9 (1374), 2021-03-05
Dailė Anonsai

2021 03 05 – 27

LDS galerija „Arka“, Aušros Vartų g. 7, Vilnius

Kaune gyvenantys ir kuriantys menininkai  – skulptorius Lukas Šiupšinskas ir stiklo menininkė Gintarė Stašaitytė  – bendradarbiaudami sukūrė skulptūrinių objektų kolekciją pavadinimu „Entropija“. Naujausių darbų ekspozicijoje pagrindinis autorių dėmesys skiriamas miesto istorijų impresijoms tūriniu pavidalu.

Parodoje menininkų duetas tęsia ankstesniuose projektuose ir darbų serijose nagrinėtas miesto, jo viešosios erdvės, žmogaus santykio su urbanistine aplinka temas. Šį kartą gyvenamąsias lokacijas autoriai interpretuoja remdamiesi subjektyvia patirtimi ir įspūdžiu, kurie perteikiami miestams būdingo medžiagiškumo (betono, metalo, veidrodinio paviršiaus) skulptūriniuose objektuose. Ekspozicija žiūrovui pateikiama kaip vizualinis rebusas. Viena vertus, pastarajame asmenybės ir miesto aplinkos kaita atrakinama per 80 –ųjų ir/ar 90 –ųjų kartai atpažįstamus, miesto panoraminį vaizdą formavusius simbolius. Kita vertus, atradę sąsają tarp asmeninių vaikiškų veiklų ir industrinių procesų, menininkai retoriškai klausia, ką simbolizuoja vaikystėje dėliojamos kaladėlės? Kada žaidimas ar simuliacija perauga į realybę? Šiuo požiūriu, kiekvienas kolekcijos kūrinys yra tarsi praeitį, dabartį ir menamą ateitį jungiantis artefaktas.

Sąvoka „entropija“, fizikoje reiškianti sistemos tvarkos matą, nurodantį judėjimą link arba nuo pusiausvyros taško, parodoje įprasmina nuolatinį miesto dinamiškumą. Tai referuoja į statiškos būsenos laikinumą, atsiskleidžiantį per mieste aptinkamų formų radimosi ir yrimo motyvus, lemiamus tiek žmogaus, tiek ekologinės ar kolektyvinės istorijos įtakos.

Sukaupę skirtingus kūrybinius ir profesinius įgūdžius, kurdami bendrus darbus, Šiupšinskas ir Stašaitytė papildo vienas kito kompetencijas ir kūriniams suteikia savitą estetiką.

Gintarė Stašaitytė baigė stiklo bakalauro ir magistrantūros studijų programas Vilniaus dailės akademijoje. Parodose dalyvauja nuo 2007 metų. Savo kūrybą personaliniuose arba grupiniuose projektuose yra pristačiusi Lietuvoje, Rusijoje ir Prancūzijoje. Nuo 2015 m. Lietuvos dailininkų sąjungos narė.

Lukas Šiupšinskas baigė skulptūros bakalauro ir magistrantūros studijų programas Vilniaus dailės akademijoje. Nuo 2016 m. yra Lietuvos dailininkų sąjungos narys, nuo 2017 m.  – LDS Kauno skyriaus Skulptūros sekcijos pirmininkas. Menininko skulptūros puošia viešąsias erdves Kaune ir Plateliuose. Parodose dalyvauja  nuo 2007 m. Savo savo kūrybą personaliniuose arba grupiniuose projektuose yra pristatęs Lietuvoje, Estijoje, Lenkijoje, Italijoje, Belgijoje.

Svarbu: dėl karantino suspenduotos galerijų fizinės veiklos, paroda vyks virtualaus turo formatu, o jei epidemiologinės aplinkybės pasikeis, informuosime dėl galimybės parodą lankyti fiziškai.

 

Paroda yra galerijos kūrybinės programos, finansuojamos Lietuvos dailininkų sąjungos ir Lietuvos kultūros tarybos, dalis. Parodos rėmėjai – Paveikslai.lt ir „Kaukai“.

 

Paroda veikia iki kovo 27 d.

www.arkagalerija.lt

Žymos:
LDS inf.,