7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt
VDA inf.
Nr. 36 (1357), 2020-10-23
Dailė Anonsai

Atidarymas spalio 27 d., antradienį, 18 val.

Paroda „Covid‘ 20“ susiformavo netikėtai (kaip ir pati pandemija bei jos sąlygotas karantinas, taip pat visi su tuo susiję pavojai, netektys, baimės) ir spontaniškai. Keturi tam tikrais geografiniais ryšiais, kuriuos galima lokalizuoti pietiniu Lietuvos regionu, bei pažintimis ar giminystėmis (tėvas-sūnus, tėvas-sūnus) menininkai eksponuoja savo pirmosios viruso/pandemijos/karantino bangos metu ir poveikyje atsiradusius darbus. Išraiškos prasme tai jungtinė instaliacija iš piešinių, tapybos, asambliažų, skulptūros objektų, ‚ready-made‘ ir panašiai.

Tai menininkų reakcija į čia ir dabar vykstančius įvykius.

Algio Judicko tapybiškieji asambliažai – tai jo namuose-studijoje Dauguose šiais metais sukurtos kompozicijos, namo palėpėje atradus pilną maišą senovinių batsiuvio kurpalių. Nosis primenantys siluetai, išdažyti kruvinais dažais ir brutaliai iškalinėti vinimis, veikia kaip savotiški geografiniai siluetai. „Norėjau pavaizduoti žemynus ir šalis, kurių dalies nepamatyčiau net ir nekarantino metu“, – sako autorius.

Matas Judickas yra gamtos gaivalų įvaldytojas. Šalia Pivašiūnų sodyboje gyvenančio autoriaus pagrindinė medžiaga yra ąžuolas. Pasak Mato, „idėją užveda pati medžiaga – pavyzdžiui, pliauska. <...> Šiaip visus kūrinius apjungia dabar aktualios temos: virusas, sistema, sistemos ateitis ir žmonių lenktynės, nuolatinis bėgimas per kliūčių ruožą“.

Kostas Poškus pavasarinio karantino laiką ir miglotą post-karantininę vasarą praleido savo studijoje senosiose caro laikų kareivinėse Ulonų gatvėje Alytuje. Reaguodamas į mus visus iki šiol ištinkančias baimes, dailininkas kūrė objektus, panaudodamas kartoninius ritinius (iš pirmajame to paties pastato aukšte esančios langų gaminimo firmos liekanų) ir juos apipavidalindamas šio sezono, periodo, epochos veikėjų – politikų atvaizdais, šiuos ironiškai transformuodamas į mitologinius ar religinius herojus.

Vidas Poškus eksponuoja pavasarį ir vasarą, izoliacijos metu ypač daug laiko leidus Rūdininkų girioje, sukurtus mažųjų formatų paveikslus, kuriuose dienoraštiškai perteikė savo būsenas ir pastebėjimus.

Parodos pavadinimas simbolinis – „Covid‘ 20“ žymi, kad virusas ar epidemija niekur nepasitraukė ir kol kas netapo istorija. Dar simboliškiau, kad net ir likus kelioms dienoms iki atidarymo, ateitis (parodos bei žmonijos) atrodo neaiški, netgi grėsminga dėl savo nenuspėjamumo.

Parodos autoriai: Algis Judickas, Matas Judickas, Kostas Poškus, Vidas Poškus

VDA parodų erdvė „Kreatoriumas“
Maironio g. 6, VDA Senieji rūmai, II kiemas
Paroda veikia iki XI 07

Žymos:
VDA inf.,