7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Gedimino Pranckūno fotografijų paroda „Atsiėmimas“

VGMC inf.
Nr. 35 (1356), 2020-10-16
Dailė Anonsai

2020 m. spalio 20 – lapkričio 14 dienomis Vilniaus grafikos meno centro galerijoje „Kairė-dešinė“ veiks Gedimino Pranckūno fotografijų paroda Atsiėmimas. 

Atidarymas 2020 m. spalio 20 d., 17.30 val.

Nuo tada, kai 1940 metais Mikalojus Vorobjovas apie Vilnių rašė: „Tarp Vilniaus peizažo ir paties miesto nėra jokios priešybės. Miestas yra tarytum gamtos vaisius, o gamta – jo ysčius, jo indas, jo natūralūs rėmai“, vaizdas gerokai pasikeitė ne į žalumos gausinimo ir puoselėjimo pusę. Miesto plėtra vis labiau remiasi ekonominės naudos argumentais, tarsi pamiršus, koks stebuklingas buvo ir gali būti šis kalvotas, gamtos gaivalu alsuojantis miestas. 

It laukinis žvėris, fotografas Gediminas Pranckūnas (g. 1958) atsitraukia į augalingas Vilniaus vietas, kur sostinę vos begalima atpažinti. Tik architektūros detalės ar panoramos fragmentai leidžia susigaudyti, kur yra nufotografuota laukymė. Gamtai šioje serijoje leidžiama „atsiimti“ Vilnių, prisiminti, kad iki užkaukiant geležiniam vilkui čia buvo miškai, ir mums priminti, jog be vardo žymės ji yra ištrynusi kur kas didesnius miestus (pvz., actekų) nei šis. 

Gediminas Pranckūnas yra skaitęs Mikalojaus Vorobjovo „Vilniaus meną“ dar „Xeroxu“ atšviestoje kopijoje apie 1989 m. ir buvo paveiktas, kaip ir knygą iliustravusio Jano Bułhako nuotraukų, tačiau romantiškasis Vilnius tik ataidi Pranckūno fotografijose, o jo stebėjimo procesai paremti tykojimo, meditavimo ir subjektyvaus perkūrimo strategijomis. Jos visos naudojamos tam, kad atsiskleistų mažiau regimi reiškiniai, erdvės, nuojautos ar idėjos.

 

Kuratorė Monika Krikštopaitytė

Organizatorius Vilniaus grafikos meno centras

Rėmėjai: LR Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos dailininkų sąjunga

 

* Paroda yra Vilniaus galerijų savaitgalio programos dalis: spalio 24 d., 12 val. vyks pasivaikščiojimas po parodą su jos autoriumi ir kuratore „Fantazija apie apžėlusį Vilnių“

 

Informacija +370 5 261 19 95, graphic.lt 

Darbo laikas II–V 11–18 val., VI 11–15 val.  

Žymos:
VGMC inf.,