7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Tapytojo Vyganto Paukštės darbų paroda

LDS inf.
Nr. 31 (1352), 2020-09-18
Dailė Anonsai

Rugsėjo 21 d. 17 val. VDA galerijoje Akademija (Pilies g. 44, Vilnius) atidaroma naujausių tapytojo Vyganto Paukštės darbų paroda.

Paroda veiks: rugsėjo 21 - spalio 3 d.


Galerijos darbo laikas: pirmadieniais - šeštadieniais 12 - 18 val. (sekmadieniais nedirbame)

Pilies g. 44, Vilnius

Tel.: (85) 261209


Apie Vyganto Paukštės tapybos parodą

 

Naujausiuose Vyganto Paukštės tapybos darbuose prasidėjo rimtas „senųjų“, arba įprastų jo tapybos herojų, motyvų ir temų sambrūzdis. Viena vertus, pats menininkas skatina šiuos kūrybinius neramumus, retrospektyviai besižvalgydamas po savo tapybos lauką, netikėtai įtraukdamas kažką iš savo ankstyviausios kūrybos – tarkime, hiperrealistinius ar tikroviškus elementus. Kartu atrodo, kad ir pati tapyba, kaip komunikacijos forma,  pastarųjų kelerių metų V. Paukštės drobėse ima byloti apie kur kas niūresnį, nebe romantiškai - ironišką, o greičiau - groteskišką ir neramų pasaulį.

Antropomorfiniai herojai, kadaise sustingę maldoje, ar švelniai koketuojantys, besivaikantys vienas kitą bekraštėse gamtos erdvėse, dabar vis dažniau rikiuojasi į procesijas, eisenas. Horizontali figūrų, objektų slinktis – maldininkai, piligrimai, žmogystos, sunkiai kopiančios į aukštikalnes - tai pavargusios, neramios būtybės, tarsi ieškančios savo vietos neapibrėžtame laike ir erdvėje. Jos neretai apšviestos kažin kokiais „mėnuliškais“, ar vakaro saulės šviesos blyksniais, suteikiančiais tapybinei mizanscenai dar daugiau keistumo ar dramatizmo. Nors V. Paukštė vis dar mielai sumaišo įtaigius, mažorinius kolorito „kokteilius“ iš žalių, rausvų, geltonų, šaltų tonų, tačiau teptuko mostai pastebimai šiurkštėja, tampa vis ekspresyvesni, energingesni. Figūros išskysta, tarsi galutinai praranda kūniškumą, arba – atvirkščiai, įgauna individualių bruožų. Tuo tarpu bent kiek detalesnė personažo charakteristika V. Paukštės kūriniams ligi šiol nebuvo būdinga.


 


Kristina Stančienė

Žymos:
LDS inf.,