7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Michael Rakowitz. Sugrįžimas

ŠMC inf.
Nr. 29 (1350), 2020-09-04
Dailė Anonsai

Kuratorė: Neringa Bumblienė

2020.09.11 – 11.08

Atidarymas 2020 m. rugsėjo 11 d. 18 val.

Čikagoje gyvenantis skulptorius, aktyvistas, detektyvas, radijo pranešėjas ir retkarčiais virtuvės šefas Michael Rakowitz (g. 1973 m., Niujorke) yra vienas garsiausių šiuolaikinių menininkų, dirbančių kultūrinio paveldo ir muziejų temomis. Šio Irako kilmės amerikiečių menininko solo paroda Šiuolaikinio meno centre yra jo kūrybos pristatymo Vilniuje pirma dalis. Bendradarbiaujant su Lietuvos dailės muziejumi vėliau šį rudenį Radvilų rūmuose bus pristatyta antra autoriaus paroda.

ŠMC pristatoma paroda pavadinimą skolinasi iš čia eksponuojamos menininko instaliacijos „Sugrįžimas“ (angl. RETURN, besitęsianti nuo 2004 m.). Parodoje sykiu atliepiami ir kiti Rakowitz kūryboje glūdintys sugrįžimai, pasireiškiantys per atmintį, daugiabalsius pasakojimus, liudijimus, istoriją ir ateities nuojautą. Parodą sudaro trijose ŠMC erdvėse eksponuojami keturi menininko kūriniai, su jautria atida ir humoru plėtojantys migracijos, nostalgijos bei sudėtingų tarpvalstybinių politinių santykių verpetuose atsidūrusius žmonių ir daiktų likimus. Nors menininko analizuojami regionai – Vidurinieji Rytai ir JAV – geografiškai toli nuo Lietuvos, jo kūryboje keliami klausimai aktualūs visur, kur represiniai režimai griovė kultūros artefaktus ir žmonių gyvenimus.


Michael Rakowitz solo parodos ir projektai rodyti svarbiose meno organizacijoje: „Creative Time“ Niujorke, muziejuje „Tate Modern“ Londone, Šiuolaikinio meno muziejuje Čikagoje, „Lombard Freid“ ir „Lombard“ galerijose Niujorke, šiuolaikinio meno organizacijoje „SITE“ Santa Fe, JAV, galerijoje „Barbara Wien“ Berlyne, galerijoje „Rhona Hoffman“ Čikagoje, Malmės ir Tenstos kunsthalėse Švedijoje ir meno centre „Kunstraum Innsbruck“ Austrijoje. Jo darbai eksponuoti svarbiose meno muziejuose ir parodose visame pasaulyje, tarp kurių „Whitechapel“ galerija Londone, tarptautinė paroda „dOCUMENTA (13)“ Kaselyje, Vokietijoje, šiuolaikinio meno muziejus „MoMA P.S.1“ Niujorke, šiuolaikinio meno centras „Castello di Rivoli“ Turine, Italijoje, šiuolaikinio meno centras „Palais de Tokyo“ Paryžiue, 16-oji Sidnėjaus bienalė, 10-oji ir 14-oji Stambulo bienalės, 8-oji Šardžos bienalė Jungtinėse Arabų Emyratuose, Tiranos bienalė ir kitose. Jam suteikti Dalaso Našerio skulptūros centro (2020 m.), Herb Alperto meno fondo (2018 m.) ir Tiffany fondo (2012 m.) apdovanojimai, Kūrybinio kapitalo stipendija, Šardžos bienalės žiuri apdovanojimas (2008 m.), Niujorko meno fondo stipendija architektūrai ir aplinkos struktūroms (2006 m.), Denos šiuolaikinio meno fondo apdovanojimas (2003 m.) ir „UNESCO Design 21“ pagrindinis prizas (2002 m.). Jis buvo pakviestas dalyvauti Londono Trafalgaro aikštės „Ketvirtojo pjedestalo“ projekte, skulptūra aikštėje eksponuojama iki 2021 m. Rakowitz yra meno teorijos ir praktikos profesorius Šiaurės vakarų universitete JAV.


Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.
Projekto partneris: Lietuvos nacionalinis dailės muziejus.
Vaizdas: Michael Rakowitz, „Specialiojo Opso Kodžio baladė“, 2017, filmo kadras.

Žymos:
ŠMC inf.,