7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt
JMVMC inf.
Nr. 27 (1348), 2020-07-10
Dailė Anonsai

Ken Friedman yra koncepcinis menininkas ir dizaineris, kurio kūryba yra dalis Fluxus tarptautinės meno, dizaino, muzikos ir architektūros laboratorijos. Jo darbai yra eksponuojami muziejuose ir galerijose per visą pasaulį, tarp jų Modernaus meno muziejuje ir Gugenheimo muziejuje Niujorke, Tate galerijoje Londone, Hood dailės muziejuje Dartmouth, JAV ir Staatsgalerie Stuttgart. Ken daug metų artimai dirbo su Jurgiu Mačiūnu ir kolaboravo su pasaulinio garso Fluxus menininkais Nam June Paik ir Milan Knizak.

Friedman nuomone, žiūrovas turi elgtis kaip „protingas skaitytojas“, tai yra, jis ar ji turi galvoti apie tai, ką mato, o ne jausti. Tačiau Friedman kūryba neskatina skaitymo. Norima, kad su ja susidūrę žmonės suprastų, kad yra kažkas, apie ką verta pagalvoti. 

Friedman darbai yra kvietimas dalyvauti nutikimuose, kuriems jis yra sukūręs veiksmų scenarijus. Jie verčia žiūrovus susimastyti, kaip jie reaguoja beskaitant tekstus, kokios jiems mintys kyla ir kaip jos kinta su laiku. Ken darbai dažnai mini skirtingas kultūras arba išreiškia pagarbą menininkams, filosofams ir mokslininkams.

Friedman rašyti nutikimai yra šviežio oro gūsis, kuris mums parodo, kaip menas gali tapti protiniu žaidimu, kuriame vaizduotė gali laisvai keliauti, kai mūsų kūnai to daryti negali. Ypač tai aktualu šiandien.

Žymos:
JMVMC inf.,