7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Susitikimų ciklo „Doppelgänger“ renginys su Julija Reklaite ir Laima Kreivyte

Editorial inf.
Nr. 27 (1348), 2020-07-10
Dailė Anonsai

Liepos 30 d., ketvirtadienį, 18 val. projektų erdvėje „Editorial“ vyks naujo susitikimų ciklo „Doppelgänger“ sezono renginys: pokalbis apie architektūros, teatro ir kuravimo susikirtimo taškus su Julija Reklaite ir Laima Kreivyte. Susitikimo metu pašnekovės pasidalins bendra patirtimi dirbant prie projekto „Magma“, kuris pristatė Italijos ir Lietuvos moterų meną nuo 1965 metų iki šių dienų. Pašnekovės diskutuos kiek skirtingų veiklų susipina atskiruose projektuose – nuo parodų architektūros iki šiuolaikinio meno –  užčiuopiant, kokių praktikų ir žinių jie reikalauja, kaip į juos įsitraukia skirtingų sričių specialistai ir kokius iššūkius kelia žongliravimas keliomis veiklomis vienu metu.

 

Julija Reklaitė – buvo Lietuvos kultūros atašė Italijoje (2015–2019 m.). Praktikoje dirbo su įvairiais projektais architektūros, kultūrinės diplomatijos, šiuolaikinio meno ir teatro srityse. Nuo 2007 m. J. Reklaitė dirbo laisvai samdoma parodų architekte, bendradarbiavo su institucijomis bei menininkais Lietuvoje ir užsienyje, 2009-2012 metais vadovavo viešajai įstaigai Architektūros fondas. Valstybiniame Jaunimo teatre inicijavo „Black Box“ platformą – edukacinę programą jauniems kūrėjams. Taip pat 2019 m. ji buvo Lietuvos paviljono Milano trienalėje komisarė. Reklaitė apsigynė architektūros istorijos ir teorijos mokslų daktarės laipsnį VGTU architektūros fakultete. Ji yra įvairių publikacijų ir straipsnių autorė, taip pat trijų knygų bendraautorė ir sudarytoja. Šiuo metu vadovauja meno ir edukacijos centrui „Rupert“ Vilniuje. 

Laima Kreivytė – menininkė ir parodų kuratorė, Vilniaus dailės akademijos dėstytoja, rašytoja, ilgametė „7 meno dienų“ dailės skyriaus redaktorė. Baigė VDA, stažavosi Vidurio Europos universitete Budapešte, Vengrijoje (Kultūros ir lyčių studijos). Surengė per 50 parodų Lietuvoje ir užsienyje, buvo Lietuvos paviljono 53 Venecijos bienalėje kuratorė, kartu su kolegėmis rengė naują Nacionalinės dailės galerijos pastovios kolekcijos ekspoziciją. Taip pat kuravo Baltijos paviljoną 3 Prahos bienalėje, Marijos Teresės Rožanskaitės ir Kęstučio Zapkaus parodas NDG, pirmąją Lietuvos LGBTQ meno istorijos parodą „Nuo sutemų iki Aušros. 20 LGBT laisvės metų Lietuvoje“ ŠMC. Yra išleidusi dvi poezijos knygas, sudariusi tris meno leidinius, publikavusi straipsnius meno, kino, feminizmo temomis. Tarptautinės dailės kritikų asociacijos (AICA) ir Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos narė, Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureatė. Šiuo metu studijuoja VDA menų doktorantūroje.

 

Susitikimų ciklas „Doppelgänger“ startavo praėjusių metų liepą „Editorial“ projektų erdvėje. Renginiai skirti užčiuopti ir viešame pokalbyje išartikuliuoti „pilkąsias“ arba „paraštines“ aktyviai kuriančių Lietuvos šiuolaikinių menininkų, kuratorių, rašytojų, veiklas, kurios pamažu (kartais nepastebimai, o kartais – gana ryškiai) ima užimti vis platesnę kūrybinės veiklos dalį. Ilgainiui šios tarsi „šoninės“ veiklos arba visai pakeičia kai kurių kūrėjų pagrindinę kūrybos sritį, arba bent jau ženkliai ją (in)formuoja, įgalindamos ypatingus hibridinius kūrybos modelius, savitai veikiančius taip pat ir bendrą šalies (regiono, miesto) šiuolaikinio meno lauką. 

Renginius organizuoja | Editorial ir Artnews.lt

Renginių dizainerė | Asta Ostrovskaja

Visi ciklo susitikimai nemokami.

VšĮ Artnews.lt veiklas  finansuoja Lietuvos kultūros taryba, renginį remia Vilniaus miesto savivaldybė.

Ankstesni 2019 m. „Doppelgänger“ ciklo susitikimai:

(#1) Su kuratoriumi ir grupės Without Letters vienu iš įkūrėjų Adomu Narkevičium bei menininku Kristijonu Zakaru

(#2) Rašytoja, dramaturge ir poete Vaiva Grainyte

Žymos:
Editorial inf.,