7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Penktoji „JCDecaux premija“ skelbia atvirą šaukimą menininkams

ŠMC inf.
Nr. 14 (1335), 2020-04-10
Dailė Anonsai

Skelbiamas atviras šaukimas menininkams teikti idėjas penktą kartą šiemet vyksiančiai parodai „JCDecaux premija“. Ši premija – tai Šiuolaikinio meno centro ir lauko reklamos kompanijos „JCDecaux“ įsteigtas kasmetinių parodų ciklas, kurio tikslas skatinti pradedančiųjų Lietuvos menininkų kūrybą bei jos sklaidą ne tik šalies, bet ir tarptautiniu mastu.


Tarptautinės komisijos sprendimu piniginė premija bus skirta vienam parodoje dalyvaujančiam menininkui ar kolektyvui už pristatomo kūrinio meninės raiškos originalumą bei aktualumą. Per penkerius metus paroda tapo unikalia platforma pradedantiesiems menininkams, kuri skatina naujų kūrinių atsiradimą bei suteikia plačias galimybes kūrėjams būti pamatytiems bei išgirstiems.
„Šių dienų įvykių kontekste matome, kad kultūra ir menas tapo ypatingai svarbūs. Menininkai mums ne tik dovanoja kokybišką laisvalaikį, bet ir suteikia įkvėpimo įveikti kasdienybės iššūkius. Todėl tęsdami šį projektą norime padrąsinti pradedančius autorius kurti, o visuomenę įkvėpti domėtis šiuolaikiniu menu“, – teigia „JCDecaux Lietuva“ vadovė Žaneta Fomova.


„JCDecaux premijos“ parodų dalyviai atrenkami atviro šaukimo būdu. Iš visų gautų pasiūlymų parodos kuratoriai atrinks penkis projektus, iš kurių formuojama konceptuali grupinė ekspozicija. Šis projektas išsiskiria ir tuo, kad kiekvieno dalyvio/kolektyvo kūriniui skiriamas 1500 eurų produkcijos biudžetas ir kuratorinė parama. Premijos laureatą išrenka kaskart naujai suburiama tarptautinė šiuolaikinio meno kūrėjų, kuratorių ir tyrėjų komisija.


„Vertiname ilgalaikę partnerystę su „JCDecaux“ – sutelkdami jėgas kartu suteikiame daugiau galimybių plačiau savo kūrybą pristatyti pradedantiesiems menininkams ir atkreipti visuomenės dėmesį į šiuolaikinį meną. Šiais neramiais laikais menas suteikia mums visiems tiek stiprybės ir įkvėpimo, kurie yra tokie svarbūs visada, o ypač dabar“, – premijos reikšmę pabrėžia Šiuolaikinio meno centro direktorius Kęstutis Kuizinas.


Praėjusių metų parodos kuratoriai Monika Kalinauskaitė ir Adomas Narkevičius publikai pristatė penkių pradedančiųjų menininkų – Agnės Jokšės, Arvydo Umbraso, Nancie Naive, Gabrielės Vetkinaitės, Mildos Januševičiūtės ir Mišos Skalskio kūrinius.  „JCDecaux premija 2019“ atiteko A.Jokšei už kūrinį „Miela, drauge,“. Publikos simpatijų prizas iškeliavo į menininkų Mildos Januševičiūtės ir Mišos Skalskio rankas už videoinstaliaciją „Bejėgis vaistas“.

Nauji parodos kuratoriai
„JCDecaux premija“ kuratorių komanda keičiasi kas dvejus metus, siekiant išlaikyti ekspozicijos originalumą, užtikrinti kaskart vis naujus ir dinamiškus sprendimus bei procesus. 2020 ir 2021 metų parodas kuriuos Milda Dainovskytė ir Vytenis Burokas.


M. Dainovskytė yra šiuolaikinio meno kuratorė, menininkė, baigusi bakalauro ir magistro studijas Grafikos katedroje Vilniaus dailės akademijoje. M. Dainovskytė kuravo dešimtis meno parodų ir yra viena iš kuratorinio dueto ir susitikimų kambario „Lokomotif“ įkūrėjų. Parodų rengimui įprastai ji renkasi tam nepritaikytas ar asmeniškai svarbias erdves, periferiją. Koncentruojasi XIX a. antros pusės parkų istoriją, tarpukario Lietuvos periodo fotografijų archyvo tyrinėjimus. Kuria kvapų uodimo įrankius, instaliacijas, kvepalus.


V. Burokas yra menininkas, kuratorius, dėstytojas baigęs šiuolaikinės skulptūros bakalauro, magistro ir meno pedagogikos studijas Vilniaus dailės akademijoje. Jis buvo „Rupert“ edukacinės programos dalyviu. V. Burokas dirbo edukacijos ir parodų kuratoriumi Nacionalinėje dailės galerijoje, nuo 2016-ų dėsto Vilniaus dailės akademijos Skulptūros katedroje. Burokas domisi meno, kultūros istorija, kasdienybės ritualais, socialiniais vaidmenimis, besikeičiančiomis nuostatomis kintant žinioms apie mus supantį pasaulį. Savo kūriniais autorius dokumentuoja prabėgantį istorinį bei asmeninį laiką šio kismo akivaizdoje.


Parodos kuratoriai džiaugiasi jiems suteikta proga dirbti prie šio dinamiško ir aktualaus projekto, nekantrauja susipažinti su dalyvių paraiškomis bei pradėti tolesnius parodos darbus.

Atviras šaukimas ir jo sąlygos
Ekspozicijos tema nėra griežtai apibrėžta, tačiau kuratoriai kviečia pradedančiuosius kūrėjus aktualizuoti jiems rūpimų temų lauką, kolektyvinės ir asmeninės prasmės paieškas apie kintančią motyvaciją kurti. Tai – žaidynės jų dalyviams kuriant savas taisykles, remiantis asmeninėmis patirtimis gyvai reaguoti į esamojo laiko iššūkius.

Konkurse gali dalyvauti Lietuvos pilietybę turintys (įskaitant ir gyvenančius užsienyje) arba nuolat dirbantys ir gyvenantys Lietuvoje kūrėjai nuo 18 iki 35 metų arba vyresni, bet tik pradedantys savo meninę karjerą (dalyvavę ne daugiau kaip 5-ose parodose).

Dalyvio paraišką sudaro:
Projekto aprašas (ne ilgesnis nei vienas A4 formato lapas);
Projekto vizualinė medžiaga (preliminarios vizualizacijos, eskizai, kadruotės);
Preliminari įgyvendinimo sąmata;
Laisvos formos CV ir darbų aplankas („portfolio“).

Paraiškas prašome iki balandžio 30 d. vidurnakčio teikti el. paštu [email protected], laukelyje „tema“ įrašius „JCDP20 Vardas Pavardė“. Taip pat projektus galima siųsti arba pristatyti šiuo adresu: JCDecaux premija / Šiuolaikinio meno centras, Vokiečių g. 2, LT-01130 Vilnius.
Parodos dalyviai bus paskelbti iki gegužės mėnesio pradžios. Planuojama, kad šių metų paroda atvers duris lankytojams rudens pirmoje pusėje.
Daugiau apie ankstesnes ekspozicijas ir jų laureatus bei dalyvius galite sužinoti projekto tinklalapyje: www.jcdecaux-premija.lt.

 

Žymos:
ŠMC inf.,