7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kviečiame į ekskursiją su kuratoriumi parodoje „Uždegta Monmartro ugnies: Rokiškio dvaro meno kolekcija”

Nr. 10 (1331), 2020-03-13
Anonsai Kultūra

Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus M. Žilinsko dailės galerijoje (Nepriklausomybės a. 12, Kaune) kovo 12, 19 ir 26 d. 17 val. kviečiame į ekskursiją su kuratoriumi parodoje „Uždegta Monmartro ugnies: Rokiškio dvaro meno kolekcija”.

Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus, bendradarbiaudamas su Rokiškio krašto muziejumi, pristato parodą, kurioje pirmą kartą kaip visuma eksponuojamos dvaro vertybės, saugomos Rokiškyje ir Kaune.


Kolekcijos pagrindą suformavo grafas Konstantinas Tyzenhauzas (1786–1853), Pastovyse (dab. Baltarusijos teritorija) įkūręs paveikslų galeriją ir ornitologijos kabinetą. K. Tyzenhauzas savo meno kolekciją surinko keliaudamas ar buvodamas užsienyje įvairiais laikotarpiais.


Didelę parodoje eksponuojamą kolekcijos dalį sudaro užsienio dailininkų (italų, flamandų, prancūzų, vokiečių) tapybos darbai. Su Lietuva susijusių autorių kontekste pirmiausia išskirtini paties grafo K. Tyzenhauzo piešiniai ir akvarelės, jo mokytojo Aleksandro Orlovskio piešiniai ir litografijos. Parodą taip pat papildo K. Tyzenhauzo ornitologijos kabineto paukščiai, fragmentiški dvaro kasdienio gyvenimo liudytojai – knygos, grafaičių piešiniai ir akvarelės, aksesuarai. Paskutiniųjų Rokiškio šeimininkų grafų Pšezdzieckių pomėgį fotografuoti rodo gausus mėgėjiškų nuotraukų rinkinys.
Ekskursijos metu sužinosite apie dvi garsias grafų moteris – Sofiją Tyzenhauzaitę de Šuazel Gufjė ir Mariją Tyzenhauzaitę-Pšezdzieckienę, kurių talentai ir geri darbai atsiskleidė įvairiose srityse.
Ekskursijas veda kuratorė Aušra Vasiliauskienė.

Išankstinė registracija tel. 8 684 84 388.

Ekskursija su muziejaus bilietu. Suaugusiems – 5 Eur, moksleiviams, studentams, senjorams – 2,5 Eur

 

Žymos: