7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Romualdo Požerskio fotografijų paroda „Degantis žmogus

Galerija Fojė
Nr. 9 (1330), 2020-03-06
Anonsai Kultūra

Atidarymas kovo 18 d. 18.00 val. meno galerijoje  „Fojė", Vytauto g.69 , Trakuose.

Kasmetinis festivalis „Degantis žmogus“, vykstantis Nevados dykumoje, yra pripažintas unikaliausiu ir didžiausiu alternatyvaus meno reiškiniu pasaulyje. Pirmame perfomense, kuris vyko 1986 metais San Franciske Baker Beach, dalyvavo ir medinę 2.5 m aukščio žmogaus skulptūrą kartu sudegino tik 20 žmonių. Ilgainiui skulptūros aukštis  augo, o kartu su juo – ir dalyvių skaičius, kuris 2014 metais pasiekė 70 tūkstančių. Nevadoje, Juodo akmens dykumoje, buvo pristatyti keli tūkstančiai projektų ir sumontuota virš 300 šimtų skulptūrų.
  

Antropologai, sociologai, menotyrininkai iki šiol tebeanalizuoja šį renginį – jis toks daugialypis, unikalus ir nuolat kintantis, kad jį sudėtinga objektyviai apibrėžti. Glaustai apibendrinus – tai trumpalaikis aukšto lygio pasaulinis meno festivalis ir įvairiausių subkultūrinių grupių susibūrimas, vykstantis paskutinę rugpjūčio savaitę po svilinančia saule, buvusio seno ežero plokštumoje, apsuptoje kalnų, be jokio augalo ar gyvūno, išskyrus korozines šarmines dulkes, kurios įsigeria visur ir į viską. Tai industrinės pasąmonės, postmodernios technokultūros, archajiškos, mitologijos, ugnies kulto, gentinių apeigų ir paprasčiausio palėbavimo kratinys, kasmet kviečiantis savęs atsivėrimui, išraiškai, transformacijai, nuostabai.
  

Į festivalį atvyksta didžiausių JAV kompiuterinių ir garsiausių modernių technologijų firmų atstovai. Jie savo idėjas įgyvendina pristatydami milžiniškus judančius objektus. Vabzdžių, gyvūnų, fantastiškų padarų formas primenančios judančios, važiuojančios mašinos žybsi šviesomis, skleidžia garsus, muziką, dūmus ir ugnį.
  

Juodosios uolos dykumoje Nevadoje lengviau išbandyti atominę bombą, nei rengti savaitę trunkantį festivalį. Jeigu pasiklysite dykumoje, mirties iš troškulio neišvengsite. Artimiausia gyvenvietė – už 50 kilometrų, dieną + 40° C, o naktį temperatūra nukrenta iki 0° C.
   

Festivalio kūrybinės idėjos yra daugiasluoksnės ir multikultūrinės, suteikia galimybę įvairiapusiškai pateikti šiuolaikinio postmodernistinio meno festivalio misiją.
   

Modernaus meno kritikai teigia, jog šis renginys – vienintelė vieta, kur ribos tarp meno ir gyvenimo iš tiesų visiškai ištirpsta. Tu gyveni meno kūrinyje, tavo egzistencija ten tampa meno kūriniu.
  

2011 metais vyko pirmoji lietuvių stovykla. Po dykumą buvo tampomas iš Lietuvos atgabentas Blukis, Tomas Dobrovolskis suruošė perkusijos sesijas ir koncertus. Jono Dovydėno vežamo „Velokino“ seansų metu buvo rodomi lietuviški Roberto Verbos, Jono Meko filmai. 2013 metais lietuviai pastatė Ievos Marijos Dautartaitės ir Žilvino Stankevičiaus skulptūrą „Lituanicos paukščiai“, skirtą Dariaus ir Girėno skrydžiui per Atlantą paminėti, 2017 metais Karolio Misevičiaus skulptūrą „Aušros šokis“.

 Parodos autorius šiame festivalyje dalyvavo jau devynis kartus.

Apie autorių

Romualdas Požerskis yra fotomenininkas.
Gimė 1951 m. Vilniuje.
1969–1975 m. elektrotechnikos studijos Kauno politechnikos institute.
1975 m. apsigyveno Kaune ir pradėjo dirbti Lietuvos fotografijos meno draugijos Kauno skyriuje.
1980–1993 m. laisvas fotografas.
Nuo 1993 m. dėsto Kauno Vytauto Didžiojo universitete,nuo 2011 m. - profesorius.
1990 m. apdovanotas Lietuvos nacionaline premija, Tarptautinės meninės fotografijos federacijos (FIAP) fotografo menininko (AFIAP) garbės vardas (1994),  Vienos Universitete Austrijoje įteikta mecenato Alfredo Toepfer premija už indėlį į Europos kultūros paveldo puoselėjimą ir saugojimą (2004),  apdovanotas ordinu “Už nuopelnus Lietuvai” Riterio kryžiumi (2005), Lenkijos prezidento “Auksiniu Kryžiumi”, už nuopelnus plėtojant Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimą (2006),  LR kultūros ministerijos  paskirta B. Buračo premija (2009), Lietuvos fotomenininkų sąjungos 40-mečio aukso medalis (2009), sidabro medalis už nuopelnus VDU universitetui (2010).
Kūrinių yra Lietuvos bei užsienio galerijose ir muziejuose ( Nacionalinėje bibliotekoje Paryžiuje, Suomijos fotografijos muziejuje, Modernaus meno muziejuje Švedijoje ir kt.), privačiose kolekcijose Lietuvoje ir užsienyje.

Žymos:
Galerija Fojė,