7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vytauto Kumžos paroda „Half empty half full“ galerijoje „The Rooster“

The Rooster gallery
Nr. 9 (1330), 2020-03-06
Dailė Anonsai

Kovo 12 d. 19 val. The Rooster Gallery” (Vilniaus g. 24 (įėjimas vidiniame Radvilų rūmų kieme)) kviečia į šiuolaikinio menininko Vytauto Kumžos personalinę parodą „Half empty half full”.

Serijoje Vytautas Kumža provokuoja žiūrovą kurdamas fotografinius objektus bei skatindamas pastarųjų perfomatyvumą. Pasitelkdamas iliuziją, kintantį mastelį bei spalvų inversijas, menininkas mėgina išardyti nusistovėjusią kasdienių objektų logiką tam, kad skulptūros ir fotografijos priemonėmis galėtų juos rekonstruoti. Tiek trimačiams ekspozicijos elementams metant šešėlį nuo fotografijų, tiek ir klaidinančioje pačio atvaizdo priekinio plano bei fono sąveikoje, instaliacija vilioja: „Pažvelk. Taip, pažiūrėk dar kartą, tik šįkart  įdėmiau”. Tai, švelniai tariant, trikdo ir patį žiūrovą.

Esame susipažinę su vaizdų gavimo procesais, surasti bet kokį atvaizdą nebėra naujovė, o technologijos progresas didelio įspūdžio nebepalieka. Anot parodos autoriaus, „Atskleisdamas užkulisius, rodau kūrybos proceso vystymą, kuris šiandien, mano nuomone, dažnai yra įdomesnis už rezultatą.“ Tokiu būdu menininkas žaidžia šiandieniniais vizualiniais kanonais-taisyklėmis ir viena vertus dalindamasis kūrybiniais užkulisiais, kita vertus pristatydamas juos ekspozicinėje (vadinasi, fasadinėje) erdvėje manipuliuoja žiūrovu, visos parodos metu versdamas kiekvieną lankytoją išlikti budriu. V. Kumžos siūloma fotografijos samprata išsiplečia į objektus, įspraustus į veidrodžio kampą miegamajame, sulankstytus piniginėje, lipnia juosta pritvirtintus spintelėje, sukištus į knygų vidų. Galbūt todėl menininko pasirinkti kasdieniai, paprasti objektai – kad įskaitytume kažką nepaprasto ten, kur viskas atrodo perdėm pažįstama.


Pristatydamas skirtingas fotografijos formas V. Kumža kuria fotografinius rinkinius, svyruojančius tarp absurdo, (ne)funkcionalumo, ar atskleidžiant patį žanro banalumą. Būtent išversdamas fotografijos vidų, menininkas pasitelkia ir nūdienai gerai atpažįstamus simbolius, kreipiančius į įvairias temas: sociopolitinių veiksnių diktuojamą nesaugumo, akylumo būseną (išreikštą vaizdo manipuliacija); kūrybiškumo svarbą šiandieninių technologijų virsmui (nuoroda į menininko studiją); o gal patį būties absurdiškumą (nereikalingų objektų fiksavimą naudojant reklamos fotografijai būdingą estetiką). Galima tik klausti, kaip visa tai turėtume vertinti? Kaip nurodo parodos pavadinimas – sprendimas atitenka mums patiems.

Vytautas Kumža (g. 1992) 2017 m. baigė fotografijos studijas Gerrit Rietveld akademijoje. 2016 m. buvo nominuotas Europos fotografijos apdovanojimams, o 2017 m. laimėjo Ron Mandos talento prizą. Per pastaruosius metus V. Kumžos darbai buvo pristatyti Fotografijos fonde Modenoje, Nacionalinėje galerijoje Prahoje, „Unfair’18“,„Art Rotterdam“ ir „Unseen“ bei kituose meno festivaliuose. 2019 m. menininkas buvo įvertintas „Mondriaan“ fondo kylančių menininkų stipendija. Šiuo metu gyvena ir kuria Amsterdame.