7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Slovakų menininkės Miros Podmanickos paroda „Siena“

LDS inf.
Nr. 9 (1330), 2020-03-06
Dailė Anonsai

2020 03 10 – 03 28
LDS galerija „Arka“, Aušros vartų g. 7, Vilnius
Parodos atidarymas – kovo 10 d., antradienį, 18 val.


Slovakų menininkės Miros Podmanickos (g. 1981) kūrybinių interesų lauką apibrėžia erdvės suvokimo, analizės ir kūrimo formos. Menininkė istoriniuose pastatuose įsikūrusiose galerijose ir projektų erdvėse kuria įvietintas instaliacijas, taip įtarpindama kūrybą tarp skulptūros ir architektūros. Autorė domisi pastatų sienose paliktais anksčiau gyvenusių žmonių veiklos ir/ar meninės raiškos pėdsakais, kurie tampa neatsiejama erdvių kontekstualumo dalimi. Meninėje praktikoje Mira Podmanická kritiškai žvelgia į kultūros sektoriaus ekonomiką, dažnai stokojančią išteklių rekonstruoti arba atnaujinti erdves istoriniuose pastatuose. Kūriniais išryškinama tai, kad sienos sluoksniai ilgam lieka su trūkumais, atsirandančiais dėl nevaldomo aplinkos poveikio – drėgmės, pelėsio ir t.t.


Ši menininkės aktualizuojama „kova su laiku“ atskleidžiama ir parodoje „Siena / The Wall“. Menininkė kuria įvietintą instaliaciją buvusiame Vilniaus bazilijonų moterų vienuolyno korpuse, kur šiuo metu veikia galerija „Arka“. Nors pastato funkcija stipriai pakito nuo originalios jo paskirties, ekspozicinės erdvės tampriai siejasi su miesto istorine praeitimi tiek architektūriniame, tiek prasminiame lygmenyje. Tai lemia, kad Vilniaus senamiesčio paveldui priklausančios erdvės negali būti radikaliai keičiamos ir modernizuojamos, o praeitį ženklinatys architektūros elementai aktyviai veikia net po pastato rekonstrukcijos.


Tai pirmoji Miros Podmanickos personalinė paroda Lietuvoje. Bratislavos menų ir dizaino akademijos Skulptūros, objektų ir instaliacijos katedros docentė, meno daktarė, nuo 2001 m. aktyviai dalyvaujanti įvairiuose meno projektuose, rezidencijose, parodose (Lietuvoje kūriniai buvo ne kartą pristatyti galerijos „Arka“ organizuojamoje tekstilės miniatiūrų bienalėje, taip pat grupinėje šiuolaikinio slovakų stiklo ir keramikos dizaino parodoje „Daugiau yra daugiau II“ (V. Kasiulio dailės muziejuje). Menininkė taip pat dirba keramikos ir juvelyrikos dizaino srityje.


Parodą remia Lietuvos dailininkų sąjunga ir Slovakijos Respublikos ambasada Rygoje.
Paroda veiks iki kovo 28 d.
Galerijos darbo laikas: II-V 12-19 val. VI 12-16 val.
www.arkagalerija.lt

Žymos:
LDS inf.,