7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Aušra Vaitkūnienė „Folkloras. 4 metų laikai“

Meno parko inf.
Nr. 7 (1328), 2020-02-21
Dailė Anonsai

2020 02 27-03 21, parodos atidarymas vyks vasario 27 dieną 18 val.

Lengvas vasaros vėjas kilstelėjo skaidrią užuolaidą, atskleisdamas pravirą langą, už kurio violetines galvas kėlė flioksai.


Medaus ir išdžiūvusios žolės kvapas dvelktelėjo vidun, paliesdamas veidą.
Prie lovos, ant stalelio, oranžinio stiklo vazoje styrojo nudžiūvusios pušies šaka, galbūt menanti pajūrio kopas. Seniai perskaitytas žydrais viršeliais žurnalas, pamirštas metams, tebegulėjo ant stalelio prie lovos....


Kartais tiek ir reikia, kad rastųsi vizija ir idėja parodai. Šilto vėjo gūsis, saulės šviesa nuveda žvilgsnį tolyn, gilyn prisiminimų labirintais, į matytų vaizdų archyvus. Pažadinta vaizduotė, aistra gyvenimui, supančiai aplinkai atveria neįtikėtinai turtingą vaizdų, šviesų ir formų pripildytą pasaulį.
Paroda „Folkloras. 4 metų laikai“ pristato tapybos kūrinius, susijusius su tam tikra tema, asmeniu bei vieta. Skirtingose galerijos erdvėse eksponuojamos kolekcijos turi savarankišką vaizdo plėtojimo nuotaiką, kurią papildo trumpi tekstai.


Parodos pavadinime figūruojantis žodis „folkloras“ atskleidžia kiek ironišką konotaciją ir ši ironija įgalina žvilgtelėti į save iš šalies, pasijuokti iš tam tikrų personų sureikšminimo, nors jos yra svarbios kiekvienam kaip pamokos nenutrūkstančiame kasdienybės bėgsme.


Tapyba kuria vaizdinius, formas ar pasakojimus, kurie reprezentuoja gyvenimo įvykius, suteikdama jiems universalumo prasmę, taip pat ji plėtoja ir estetinį mąstymą.
Parodoje pristatomi kūriniai yra sukurti 2017–2020 m.

Aušra Vaitkūnienė
2020 vasaris


Apie Autorę:
Aušra Vaitkūniene gimė 1962m., Kaune.
1969-1980 mokėsi Kauno J. Jablonskio vidurinėje mokykloje;
1980-1986 studijavo tapybą Valstybiniame dailės institute (dabar VDA), Vilniuje.
Nuo 1992 – Lietuvos Dailininkų sąjungos narė. Šiuo metu VDA Kauno Fakulteto tapybos katedros vedėja.
Aušra Vaitkūnienė kūryboje dominuoja tapyba, tačiau menininkė nevengia ekspermentuoti ir kuria instaliacijas, performansus ar menines erdves. Aušra Vaitkūnienė kuruoja įvairius projektus, ypatingai dirba su jaunaisiais menininkais. Taip pat yra parašiusi knygų, iš kurių viena žinomiausių „Toks gyvenimo kvapas“, skirta jos vyro Arūno Vaitkūno atminimui.
Nepaisant gausių nominacijų ir apdovanojimų nacionaliniu lygmeniu, Aušra Vaitkūnienė yra žinoma ir užsienyje, 2013m., gavo stipendiją iš Pollock-Krasner fondo. Jos kūryba keliauja po įvairius pasaulio miestus (Čikaga, Berlynas, Hamburgas, Budapeštas, šiuo metu ruošiasi parodai ir Londone).

 

Žymos:
Meno parko inf.,