7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Privačios „Lewben Art Foundation“ meno kolekcijos penkmetį žyminti knyga – tarp gražiausių 2019 m. leidinių

Lewben Art Foundation
Nr. 7 (1328), 2020-02-21
Kronika

2019-aisiais „Lewben Art Foundation“ suėjo penkeri metai. Šia proga fondas išleido svarbiausius kolekcijos kūrinius ir pastarųjų metų projektus įamžinantį bei „Lewben Art Foundation“ pristatantį albumą „Art & Us“. Knygos meno konkurse, kurį kasmet organizuoja Kultūros ministerija, ši knyga meno leidinių kategorijoje apdovanota už inovatyvią raišką.

Išskirtinis meno albumo dizainas
    

Pasak meno albumo dizainerio Viliaus Dringelio, knygos „Art & Us“ dizainas – tai aliuzija į menininko eskizų sąsiuvinį, kuriame gausu pieštukų, tušinuku pieštų greitų techninių piešinių. „Norint sustiprinti šį efektą, kiekvienam puslapiui buvo sukurti specialūs piešiniai, o leidinyje publikuojami meno kūriniai mezga dialogus vienas su kitu. Albume taip pat panaudoti intarpai – „Lewben Art Foundation“ parodų ir ekspozicijų dokumentacijos. Knygą sudaro dvi dalys – fondo kolekcijoje esantys meno kūriniai ir mažoji, kišenėlėje pridėta knygelė, kurioje pateikiama informacija apie fondą, jo valdybą, menotyrininkės Jolantos Marcišauskytės-Jurašienės tekstas apie kolekcionavimą bei publikuotų darbų sąrašas“, – pasakoja dizaino autorius V. Dringelis.
    

Viena didžiausių privačių meno kolekcijų Lietuvoje
„Lewben Art Foundation“ kolekcijoje yra per 1 500 kūrinių, kurių išskirtiniausius, pradedant XVIII a. pabaiga ir baigiant šiuolaikiniu menu, galima pamatyti šiame leidinyje.


Kaip knygoje rašo menotyrininkė J. Marcišauskytė-Jurašienė, šiuolaikiniai kolekcininkai meno kūrinius įgyti siekia vedami ne vien asmeninės aistros, bet ir aiškiai suvokiamos misijos prisidėti prie sveikos, visavertės šalies kultūros kūrimo: „Kaip ir dauguma kolekcijų, iš „namų ūkio rinkinio“ stadijos „Lewben Art Foundation“ išaugo šeimininkams bręstant kartu. Antrojo pasaulinio karo metais daugybė Lietuvos meno kūrėjų – tiek profesionalių, tiek pradedančių – buvo išblaškyti po visą pasaulį. Surinkti išeivijoje dirbusių autorių darbų kolekciją – ambicingas uždavinys, tačiau juo neapsiribota – paraleliai rinkinį pildė žymiausių amžiaus pradžios ir tarpukario bei sovietmečio modernaus meno klasikų dailės darbai, sudarantys reikšmingą bazę judėti toliau – į šiuolaikinį meną, gimstantį tarptautiniame, globaliame kontekste. Šiandien Lietuvoje tai vienintelė viešinama privati kolekcija, kurioje galima rasti žinomų užsienio menininkų, tokių kaip Jake & Dinos Chapman, Pedro Reyeso, Knuto Åsdamo, Kendello Geerso, Erwino Wurmo ir daugybės kitų, kūrinių.“

Daugiau nei 160 meno kūrinių, sukurtų 105 skirtingų Lietuvos ir užsienio menininkų, publikuojami ne tik albuminėje dalyje, bet ir jau įgyvendintų projektų parodų fotografijose ar „Lewben Art Foundation“ įkūrėjų, kolekcininkų Ritos ir Viliaus Kavaliauskų skulptūrų sodo, esančio jų pačių namų kieme, fotografijose. „Šiame leidinyje įtraukti išskirtiniausi, labiausiai tiek mūsų pačių, tiek meno kritikų bei kuratorių vertinami kūriniai iš „Lewben Art Foundation“ kolekcijos. Norėjome, kad skirtingų laikotarpių, kartų, stilių ir temų darbai tarpusavyje megztų dialogus, kad albumas dirgintų vaizduotę, priverstų nusišypsoti, o kartu ir susimąstyti. Be to, tai ir pamąstymas apie kolekcionavimą Lietuvoje plačiąja prasme“, – teigia knygos sudarytoja ir „Lewben Art Foundation“ direktorė Ugnė Bužinskaitė.
Meno albumą bus galima pavartyti šių metų vasario 20-23 dienomis Vilniaus knygų mugėje, gražiausių 2019 metų knygų parodoje.