7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Parodoje „Miesto spalvinis kodas“ menininkas Eimutis Markūnas tęsia urbanistinės aplinkos tyrinėjimus

LDS inf.
Nr. 4 (1325), 2020-01-31
Dailė Anonsai

2020 02 07 – 02 27
LDS galerija „Arka“, Aušros vartų g. 7, Vilnius
Parodos atidarymas – vasario 7 d., penktadienį, 18 val. Susitikimas su menininku – vasario 15 d., šeštadienį, 13 val.


Naujausioje tęstinio projekto „Miesto spalvinis kodas“ parodoje menininkas Eimutis Markūnas tęsia urbanistinės aplinkos tyrinėjimus. Anot autoriaus, „miestas gali būti agresyvus ir melancholiškas, spalvingas ir purvinas. Sunku jį apibūdinti žodžiais. Geriau daugialypį miesto veidą atskleisti savo kūriniais”. Tiriamo subjekto įvairiapusiškumą atskleidžia parodos potemė, kuri taip pat nurodo į ankstesnius projektui kurtus ciklus.


Ekspozicijoje pristatydamas daugiausia naujus kūrinius, Eimutis Markūnas projekto vientisumą išlaiko apsibėžtomis medijomis, kuriomis reflektuojamas miestas. Tai tapyba, piešiniai ir instaliacijos. Jose dominuoja ankstesnių ciklų spalvinės gairės, prisidedančios prie projekto raiškos integralumo. Menininko pasitelkiamas monochrominis koloritas atskiruose kūrinių grupėse apibrėžia ne tik varijuojančias miesto nuotaikas – nuo pozityvios baltos iki negatyvios juodos – bet ir žymi dinamiškumą. Tai perteikiama abstrahuotuose kūriniuose, kur paslėptos smulkios detalės – praeivių siluetai, batų pėdsakai, automobilio kėbulas transformuojasi, įgyja naujų prasmių. Spalvas kūriniams menininkas renkasi atsižvelgdamas į miesto aplinką, struktūrą, koduoja regimos realybės fragmentus taip aplinką ne kopijuodamas, o interpretuodamas jos dėmenis.


Iš asmeninės perspektyvos per spalvinį kodą pateikta vizija apie miestą sudaro savotišką psichosomatinį žemėlapį (psyche (siela, mintis) ir soma (kūnas)). Tai atskleidžia, kad miestas ir žmogus vienas kitą veikia abipusiai – išoriškai ir iš vidaus. Gerindami susisiekimą ir kurdami naujas terpes savirealizacijai, naudodamiesi miesto sistemomis veikiame orą, landšaftą, vandenį, kurių interakcijoje cirkuliuoja urbanistinis gyvenimas.


Eimutis Markūnas (g. 1959) – menininkas, Vilniaus dailės akademijos, Kauno fakulteto  docentas. Parodose  dalyvauja  nuo 1983 metų. Dirba tapybos, instaliacijos, įvairių medijų  ir  vitražo srityse. Nuo 1990 m. yra Lietuvos dailininkų sąjungos, o nuo 1991 m. – grupės “Angis” narys.  Autoriaus darbai priklauso valstybinėms, visuomeninėms ir privačioms kolekcijoms Lietuvoje, Čekijoje, Kanadoje, Suomijoje, Olandijoje, Danijoje, Airijoje, Vokietijoje, Norvegijoje, JAV, Prancūzijoje, Estijoje, Belgijoje, Australijoje, Latvijoje, Ispanijoje, Indijoje, Nepale.


Paroda galerijoje „Arka“ veiks iki vasario 27 d. Parodos partneris – galerija „Meno parkas“.
Paroda yra galerijos kūrybinės programos, iš dalies finansuojama Lietuvos dailininkų sąjungos ir Lietuvos kultūros tarybos, dalis.


Vasario mėnesį galerija dalyvauja projekte „Su-menėk“ ir bus atvira ilgesnį laiką: II-IV 12:00-19:00; V 11:00 - 19:00; VI (vasario 8, 22 d.): 11:00 - 16:00; VI - VII (vasario 15, 16 d.): 11:00 - 17:00

Žymos:
LDS inf.,