7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Andriaus Zakarausko paroda „Stories From Before”

The Rooster gallery
Nr. 3 (1324), 2020-01-24
Dailė Anonsai

2020 m. sausio 30 d. 19 val. The Rooster Gallery maloniai kviečia į tapytojo Andriaus Zakarausko parodos „Stories From Before” atidarymą naujoje meno erdvėje Radvilų rūmuose (Vilniaus g. 24, įėjimas vidiniame Radvilų rūmų kieme).

Parodoje pristatomuose naujausiuose darbuose A. Zakarauskas jungia daugiafigūres scenas, peizažo (gamtovaizdžio ir miestovaizdžio) elementus, fiktyvius reginius ir abstrakčias detales į daugiaplanes kompozicijas. Paveikslai konstruojami derinant apgalvotus ir spontaniškus, tarsi atsitiktinius efektus, apimtinius pavidalus ir abstrahuotas, suplokštintas, sudekoratyvintas formas, realistinę vaizduoseną ir reprodukuotus medijuotus atvaizdus. Skambių spalvų plotai ir skirtingų formų bei tekstūrų prisodrintos, vizualiai turtingos drobės žymi atsinaujinusią menininko tapybinę kalbą ir ekspozicijoje kartu veikia kaip stiprūs emocijų katalizatoriai.


Savo kūryboje A. Zakarauskas dažniausiai tyrinėja žmonių (paskutiniu metu – vyro ir moters) tarpusavio santykių temas, dažnai pasireiškiančias ir biblinėmis istorijomis. Tačiau į paveikslo siužetą jis žvelgia tapytojo žvilgsniu ir dažnai paverčia scenas tapybos ar vaizdo kūrimo apskritai metaforomis. Siužetą dažnai nulemia tapybos kaip dažo skleidimo ant drobės idėja. Šis tapymo veiksmas tampa universaliu raktu, padedančiu atskleisti už sudėtingų, daugiakonteksčių scenų glūdinčius pasakojimus. Daugiasluoksniuose Zakarausko kuriamuose naratyvuose dažnai pabrėžiamas ir pasakojimo laikas. Ši kūrinius persmelkianti laikiškumo nuojauta skatina apmąstyti istorinę ir asmeninę praeitį, patyrinėti atminties, prisiminimo, ilgesio mechanizmus ir atvaizdų svarbą šiame kontekste. Kompleksiškos pasakojimo laiko konstrukcijos sukasi ratu, spiralėmis, kartojasi, nusitęsia iš praeities į dabartį ir ateitį, atsiverdamos begalybei galimybių. Taip jau buvusios istorijos tampa dar nepapasakotomis.

J. Augustytės tekstas


Andrius Zakarauskas(g. 1982) baigė tapybos studijas Vilniaus dailės akademijoje. Nuo 2004 m. dalyvauja parodose Europoje ir JAV, jo kūryba pristatoma prestižinėse galerijose ir tarptautinėse šiuolaikinio meno mugėse. Nuo 2005 m. surengė personalinių parodų Lietuvoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Italijoje, o 2018 m. tapo pirmuoju Lietuvos menininku, surengusiu individualią parodą Kinijoje. „Jaunojo tapytojo prizas“ konkurso (2009) ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos Jaunojo kūrėjo premijos (2011) laimėtojas. Menininko darbų yra Lewben Art Foundation, MO muziejaus ir Lietuvos dailės muziejaus kolekcijose, jo kūryba pristatoma Nacionalinės dailės galerijos nuolatinėje ekspozicijoje.


Ši paroda yra projekto SU-MENĖK dalis. Visą vasarį nuo penktadienio iki sekmadienio kursuos nemokamas Vilniaus autobusas SU-MENĖK. Tai antrą kartą vykstantis projektas, šiemet kviečiantis aplankyti net 25 Vilniaus šiuolaikinio meno galerijas ir muziejus. Paroda veiks penkis savaitgalius nuo jos atidarymo: V 12.00–19.00, VI 12.00–19.00, VII 12.00–17.00. Dėl apsilankymo kitu metu galima susitarti el. paštu ([email protected]) arba telefonu +370 675 30087.