7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Karinos Kazlauskaitės kūrybos paroda

LDS inf.
Nr. 1 (1322), 2020-01-10
Dailė Anonsai

Paroda atidaroma sausio 7 d., antradienį, 18 val. Šv. Jono Gatvės Galerijoje (Šv. Jono g. 11, Vilnius).

Karina Kazlauskaitė (1980) studijavo metalo meną Vilniaus dailės akademijoje, baigė magistro studijas ir 2016 m. įstojo į Lietuvos dailininkų sąjungą. Nuo 2008 - 2015-ųjų gyveno ir kūrė Norvegijoje, priklausė Norvegijos profesionaliųjų menų ir amatų sąjungai, surengė keletą personalinių parodų. Kazlauskaitės darbai buvo rodomi ne tik Lietuvoje bet ir Norvegijoje, Latvijoje, Ispanijoje, Brazilijoje, Amerikoje.

Menotyrininkė dr. Salomėja Jastrumskytė:

„Karinos Kazlauskaitės kūryba apima platų raiškos spektrą – objekto, instaliacijos, juvelyrikos, fotografijos, fotoobjekto ir kt. Kazlauskaitės kūrinių plastika virtuoziškai įtraukia neorganinius ir organinius objektus, neorganines ir organines medžiagas atspindėdama savitą vientisą gamtos ir kultūros būvį. Instaliacijose objektai jungiami sukuriant itin sudėtingas semantines prasmes. Estetinis paradoksas išgaunamas ne vien gretinant nesuderinamas medžiagas ar jų kokybes, bet dėliojant specifinį prasminį lauką, kuris ne tik nėra abstrakčiai atsitiktinis, bet nuodugniai gvildena pasirinktą temą, joje glūdinčius prieštaravimus, perskyras, įtampas. Naudodama organines medžiagas išraiškinguose kūriniuose menininkė savitai parodo lengvabūdišką prabangos prieigą prie gamtos, jos išteklių, šmaikščiai, ir tuo pat metu dramatiškai atrodo auksuoti papuošalai iš kiaulių pūslių, arklio ašutų, kitų su gyvūno kūno susijusių elementų. Kazlauskaitės darbuose auksavimas, kurį ji naudoja dažname kūrinyje, įgauna ypatingą mąstymo formą apie aktualius ir dramatiškus žmogaus ir gamtos santykius, taip pat tarpasmeninius žmonių santykius.

Lietuvos mene labai reta tokių pavyzdžių, kuomet autentiškos technologijos, būdingos juvelyrikai, skulptūrai, knygų rišimo menui ir kt. būtų taip visybiškai ir meistriškai įtrauktos į tarpdisciplinines meno variacijas, kuomet savitų instaliacijų, kolekcijų, netgi atskirų kompozicijų dėmenys yra profesionaliai pagaminti neįprasti objektai. Toks atlikimo daugialypumas ir refleksyvi mintis būdinga visiems Kazlauskaitės darbams, taip pat ir naujausiems, pagrįstiems postsovietine ready made (spalvotų laidų, kabelių) estetika. Jos kūriniai buvo atrinkti autorinei parodai prestižiniame Norvegijos kultūros ir meno centre Hå gamle prestegard, susilaukė daug dėmesio iš šios šalies meno srities atstovų.“

Paroda veiks iki sausio 25 dienos.

 

Žymos:
LDS inf.,