7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Gintaras Zinkevičius. Išsėtinė konstibacija

Rengėjų inf.
Nr. 1 (1322), 2020-01-10
Dailė Anonsai

2019.12.20-12.30
Atidarymas gruodžio 20 d. 18:00 val.
Lentvario geležinkelio stotis, II a.
Geležinkelio g. 13

Šio nuotraukų rinkinio pagrindinis tikslas – užuojauta. Talentingas auksarankis visų galų meistras Legailas Konstibauskas yra likimo priverstas naikinti savo gimtąjį Vilnių. Jis pjauna  medžius, ardo istorinį miesto grindinį ir griauna paminklus, galinčius papasakoti apie nelengvą ir labai įvairią miesto praeitį. Prieš dvidešimt metų Legailas buvo priverstas paimti banko paskolą, reikalingą sudėtingai mylimos močiutės Leokardijos blužnies operacijai. Taigi tenka mokėti nemenkas palūkanas, dirbti nekenčiamus darbus – betonu užpilti senų pastatų pamatus, aikštėse kloti slidžias pigias plyteles. Skaudu matyti, kai virš kapinių iškilusio popierinio pastato languose daug metų plazda užrašai „parduodama“, „išnuomojamos patalpos“. Konstibauskas, kaip niekas kitas, žino, kad kam nors ten įsikėlus teks pradėti nuo remonto. Reikėtų viltis, kad ateis laikai, kai Legailas galės pastatyti kokybišką namą, pasodinti sveiką medį  ir su žmona Kuvlembyra užaugins laimingą sūnų. Viliuosi ir linkiu.

Gintaras Zinkevičius (g. 1963) ‒ vienas autentiškiausių Vilniaus avangardinio meno atstovų dėl jo apriorinės avangardistinės nuostatos nesirūpinti „teisinga“ estetika ir meno sistemos kanonais. G. Zinkevičius ateina iš XX a. 8–9 dešimtmečių Vilniaus pogrindinės subkultūros ‒ Artūro Baryso-Baro avangardinio mėgėjiško kino aplinkos, Ramūno Paniulaičio ir Česlovo Lukensko veiklos, prieš- ir post pankiškos urbanistinės terpės. Drauge G. Zinkevičius išsaugojo nuobodulio fotografų kartai būdingą šie tiek melancholišką, kartais romantišką skepticizmą tikrovės atžvilgiu. Todėl jo kūrybai būdingas pankiškumas, kartais „pasidaryk pats“, dadaistiniai principai.

Zinkevičius reiškėsi ir reiškiasi kaip eksperimentinio kino kūrėjas, fotografas, videomenininkas, konceptualistas, tačiau visa tai persmelkia apriorinis performatyvumas, visada susijęs su tikrove, laiku, biografija, situacija. Žinoma, yra atliktas ir ne vienas „grynasis“ performansas. Zinkevičius yra grupių „Post Ars“ bei „klijai“ narys. Kartu su Aleksu Andriuškevičiumi, Robertu Antiniu ir Česlovu Lukensku sukūrė performansų, akcijų fotokolekciją (1989–1991). Galima sakyti, kad Zinkevičiaus kaip „performatyvaus“ fotografo veikla ir sukūrė „Post Ars“ tokią, kokią mes ją įsivaizduojame.
©http://letmefix.lt/Gintaras_Zinkevičius

Rėmėjai:
Lietuvos kultūros tarybą
Lietuvos Respublikos kultūros ministerija

 

Žymos:
Rengėjų inf.,