7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Šiuolaikinio dizaino paroda „Budrūs daiktai“

Galerijos „Vartai“ inf.
Nr. 40 (1319), 2019-12-06
Anonsai Kultūra

2019 12 13–2020 01 24

Parodos atidarymas 2019 gruodžio 12 d., 18 val.

Galerija „Vartai“ pradeda naują kasmetinių parodų ciklą, skirtą šiuolaikiniam dizainui.
Bendradarbiaujant su Lietuvos ir užsienio dizaineriais, kuratoriais bei institucijomis siekiama sukurti platformą tęstiniam unikalių, autorinių dizaino kūrinių pristatymui teminių parodų kontekste.

Pirmojoje ciklo parodoje „Budrūs daiktai“ – dešimties autorių dizaino projektai. Daugelis dalyvių yra Eindhoveno dizaino akademijos alumnai, ir jų kūrybą vienija požiūris į daiktų kūrimą kaip būdą kalbėti ir daryti įtaką bendram kultūriniam ir socialiniam laukui. Pavadinimas „Budrūs daiktai“ yra kasdienybėje gajus loginis prieštaravimas: mus supantys daiktai nėra tik negyvosios gamtos dalys bei pasyvūs savo laiko ir kultūros ženklai, bet turi subjektyvių savybių, primeta savo tvarką ir formuoja mūsų savivoką.

Šis dvilypis daiktų pobūdis parodos kūriniuose skirtingai skleidžiasi kaip kritinis atsakas perteklinei daiktų gamybai, inertiškam vartojimui ir kasdienės patirties vienodumui. Nors visi parodoje eksponuojami objektai yra baldai ar interjero detalės, turintys aiškią funkciją, jie priešinasi pasyviam instrumentiniam panaudos santykiui ir iš vartotojo reikalauja performatyvaus „buvimo kartu“ ryšio. Jie atvirai deklaruoja savo vaidmenį sudėtingam prasminių įtampų lauke, kuriame jie buvo sukurti ir veikia nuolat primindami, kad estetinė ir funkcinė daiktų vertė yra neatskiriama nuo etinių jų kūrimo motyvų.

Kartu su paroda galerija „Vartai“ organizuoja pokalbį "Ką gali šiuolaikinis dizainas?". Pokalbio dalyviai parodos kuratoriai Vytautas Gečas ir Marija Puipaitė, meno istorikas bei rašytojas Koen Kleijn ir Vilniaus dailės akademijos dizaino katedros docentas bei dizaineris Mantas Lesauskas.

Pokalbis vyks 16:00, viešbutyje PACAI (Didžioji g. 7, Vilnius). Pokalbis vyks anglų k. Dalyvavimas nemokamas, prašome registruotis, nes vietų skaičius ribotas. RSVP [email protected]

Parodos kuratoriai: Vytautas Gečas ir Marija Puipaitė

Parodos dalyviai: Bram Vanderbeke (BE), Wendy Andreu (FR), Lucas Muñoz Muñoz (ESP), Paulius Vitkauskas (LT), Martynas Kazimierėnas (LT), Marija Puipaitė (LT), Vytautas Gečas (LT), Satomi Minoshima (JP), Hansol Kim (KR), Etienne Marc (FR).
Mecenatas
Živilė ir Jonas Garbaravičiai

Globėjas
Renata ir Rolandas Valiūnai

Parodos rėmėjai
Viešbutis „Pacai“, „ACM“

Galerijos rėmėjai
„Plieno spektras“, VšĮ „Meno fondas“, Vilma Dagilienė, Romas Kinka, „Clear Channel“, „Lietuvos rytas“, „Ekskomisarų biuras“

Dėkojame
„Rokiškio sūris“

Parodos grafinis dizainas
Gailė Pranckūnaitė

Renginyje bus fotografuojama bei filmuojama, nuotraukos bei vaizdo įrašai bus skelbiami socialiniuose tinkluose bei žiniasklaidoje.