7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Virginijaus Kinčinaičio viešų paskaitų ciklo „Meno visuomenė V“ renginiai

Šiaulių dailės galerija
Nr. 40 (1319), 2019-12-06
Kronika

Trečia paskaita „Romantizmo audros" vyks gruodžio 4 d., (trečiadienį) 17.30 val. Šiaulių dailės galerijoje, Vilniaus g. 245.

Paskaitos trukmė 1 val. Renginys nemokamas.

Šio rudens paskaitų ciklas skiriamas marginaliems meniniams judėjimams. Romantizmo menas dalinai toks yra. Juolab, kad šiandieninio racionalumo erdvėje romantizmo sąvoka skamba keistai. Tačiau reikia pripažinti ir jos gajumą.

Kas iš mūsų bent trumpam nebuvome romantiku? Kaip jaudinančiai malonu atmesti visas varžančias taisykles, pilką buitį, nuobodų darbą, kasdienybės rutiną ir patikėjus savo genijumi, pasijutus pranašu ir žmonijos gelbėtoju, iškeliauti į kalnus ar dykumą. Iš bėdos, prie jūros kelioms dienoms.

Taip atsitiko su XIX a. pradžios kūrėjais, kurie nusivylę primityviomis, bedvasėmis naujai užgimusios buržuazinės visuomenės vertybėmis, savo kūriniais ir gyvenimo būdu ryžtingai puolė gelbėti absoliučios individo laisvės, begalinės meilės ir tiesos idėjas.

Šie naujieji aristokratiški demiurgai, ironiški ir aistringi dvasios riteriai atsisakė pasikliauti tikrove ir pasinėrė į giliausių regėjimų miražus. Taip gimė bodleriškas bohemos mitas. Ką jis davė šiuolaikinio meno raidai, kur dabar šio regėjimų nuskaidrinto, revoliucinio romantizmo šūkiai?


Organizatorius „Menininkų klubas“

Partneris Šiaulių dailės galerija

Rėmėjas Lietuvos kultūros taryba


Apie pranešėją


Virginijus Kinčinaitis (g.1965) Menotyrininkas, kritikas, pedagogas. Nuolat aktyviai dalyvauja visuomeninėje, ekspertinėje ir taikomojoje menotyrinėje veikloje. Paskelbė kelis šimtus teorinių, kultūrologinių ir kritinių straipsnių, išleido tris monografijas: "Interpretacijos: postmodernizmas, vizualinė kultūra, dailė". Šiauliai: Saulės delta 2001; "Vizualinės kultūros kon/tekstai". Šiauliai: Saulės delta, 2007; "Fotoregos pratimai". Vilnius: Lietuvos fotomenininkų sąjungos leidykla, 2014. Šiuo metu dirba Šiaulių dailės galerijos direktoriaus pavaduotoju (nuo 1992 m.) ir dėsto Vilniaus dailės akademijos Telšių fakultete (nuo 2010 m.). Nuo 2017 m. Lietuvos kultūros tarybos narys. 2016 m. suteikta LR Vyriausybės kultūros ir meno premija.