7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Minčių citatos Martyno Gedimino parodoje

Rengėjų inf.
Nr. 40 (1319), 2019-12-06
Dailė Anonsai

Galerijoje „555“ (Ševčenkos g. 16f) nuo lapkričio 21 iki gruožio 15 d. veikia menininko Martyno Gedimino antroji tapybos paroda „Citatos“, kurioje eksponuojami per pastaruosius kelerius metus sukurti darbai. M. Gediminas 1999 m. baigė tekstilės magistro studijas Vilniaus dailės akademijoje. Jam teko laimė studijuoti kurse, subūrusiame kūrybingas ir maištingas asmenybes, pirmuosius Vilniaus dailės akademijos studentus, atlikusius kūrybinę praktiką Anglijoje, West Deano koledže. Tačiau Martynas niekada nebuvo tipiškas tekstilininkas. Jį traukė tapyba, šiuolaikinės raiškos priemonės, šviesos menas. Baigiamajam darbui sukurta šviesos instaliacija „Objektas I–III“ pateko į 1999 m. tarptautinę tekstilės bienalę „Linija“ Kaune, kur buvo vienu iš novatoriškiausių eksponatų.
          

Pastaruoju metu M. Gediminas intensyviai tapo – abstrakcijas, aplinkos įkvėptus sąlygiškus vaizdus, peizažus. Meilę tapybai kadaise įskiepijo dėstytojai Linas Liandzbergis ir Linas Katinas. Peizažistu pavadinti M. Gedimino niekaip neišeina. Akrilu ant drobės nutapyti gamtovaizdžiai nėra gryni peizažai, nors ir turi jiems būdingus požymius: horizonto liniją, motyvų užuomazgas, peizažams būdingą nuotaikų kaitą – nuo giedrios iki apniukusios. Bet kartu tai sąlygiški, kone abstraktūs paveikslai, kurių nesaisto išankstinės komponavimo ir erdvės konstravimo taisyklės. Žiūrint į juos neapleidžia jausmas, kad autorius tapė ne iš pareigos ar kažkam norėdamas ką nors įrodyti, bet iš vidinio poreikio, taip, kaip jaučia. Neįkyrūs, tarsi netyčia užgriebti motyvai nusidriekia horizontaliomis juostomis, pagyvintomis ritmiškų  stulpų eilėmis ar keistų darinių konstrukcijomis. Jiems būdinga savita stilizacija, kampuotas piešinys, storu kontūru paryškintas vaizdas. Atrodo, kad kūryboje dera skirtingi dalykais. Kartais drobių erdvėje sušmėžuoja į tikrovę sugrąžinantys ekspresyvūs kelio ženklai, primindami autoriaus kultivuojamą dviračių ir automobilių sportą, ar tiesiog randasi realybės įkvėpti sodrūs daiktų natiurmortai. Kas slypi už jų? Galbūt jie liudija, kad autorius ieško labiausiai savastį atitinkančių motyvų ir raiškos būdų. Vis dėlto įtaigiausi atrodo metafizine nuotaika alsuojantys sustingę ir ištuštėję erdvės, kuria nerealios būsenos, sustojusio laiko įspūdį, pro juos prasiveržia melancholijos, vienišumo, poetinio liūdesio jausmas.
         

Martyno kūrybinėje biografijoje – jau viena asmeninė paroda „Aštuoni svajonės atspindžiai“ galerijoje „Artifex“ Vilniuje (2018), dalyvavimas 2018 m. tarptautinėje žemės meno parodoje „Ryšiai“ VU Botanikos sode su erdviniu kūriniu „Aitvaras“ (sukurtu kartu su Irina Amosova-Novikova), kūrybiniai plenerai Vengrijoje, Lietuvoje, Latvijoje.

Lijana Šatavičiūtė

Žymos:
Rengėjų inf.,