7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Mike Sperlinger paskaita „The Opposite of Experience“

Rupert inf.
Nr. 39 (1318), 2019-11-29
Anonsai Kultūra

Gruodžio 5 d., ketvirtadienį, nuo 18 val. Rupert kviečia į rašytojo ir kuratoriaus, profesoriaus Mike Sperlinger paskaitą „The Opposite of Experience“ (liet.k., „Patirties priešingybė“), kuri vyks Vilniaus dailės akademijoje, „Titaniko“ 112 auditorijoje (Maironio g. 3).


„Būtina apsibrėžti… kad kiekvieno dalyko prigimtis arba galia yra ne kas kita, kaip Dievo valia; kad visos natūralios priežastys nėra tikrosios, o tik atsitiktinės priežastys “. – Nicholas Malebranche
Koks yra ryšys tarp meno kūrinių ir patirčių, kurias jie mums tariamai suteikia? Kai kankiniesi nuo Stendalio sindromo stovėdamas priešais, pavyzdžiui, Giotto freską, kyla klausimas, ar išties tavo ekstazes sukėlė tapyba? O kaip mąstyti apie priežastis ir pasekmes susiduriant su meno kūriniais šiais laikais, kai mūsų potyriai yra vis labiau medijuoti ir fragmentiškesni, kuriuose, tiesą sakant, iš viso gali nebūti jokios atpažįstamos „patirties“?


Šiame pokalbyje bus bandoma persvarstyti kai kurias rimto požiūrio į tai, ką šiandien reiškia patirtis ir ne-patirtis, pasekmes, kalbant apie meną apskritai, o ypatingai – apie kiną. Be kitų dalykų, tai gali apimti okazionalizmo filosofiją, naująjį „Netflix“ žiūrėjimo 1,5x greitį , Manny Farberio termitą ar Carlo Jungo vabalą, mitinį pasakojimą apie važiavimą nebaigtu greitkeliu naktį ir prisipažinimus apie rašymą apie meną, kurio mes niekada nematėme.


Mike Sperlingeris yra rašytojas ir kuratorius, rašymą dėstantis profesorius Oslo dailės akademijoje. Pastaruoju metu išleido knygelę „Occational Criticism“ (2018) apie tai, kaip filmus paveikia aplinkybės, kuriose mes juos žiūrime; taip pat publikavo savo tekstus Edo Atkinso, Ruth Buchanan ir Gerardo Byrne parodų kataloguose. Jis yra kelių leidinių sudarytojas, įskaitant „Here Is Information. Mobilise“ (velionio menininko Iano White tekstų rinkinys) ir greitai pasirodysiančio „TRACKS: An Anthology“ (tekstų rinkinys iš 8-ojo dešimtmečio menininkų rašinių žurnalo). Tarp naujausių Sperlingerio kuruotų projektų yra „Sad Disco Fantasia“ – festivalis apie filmą-kaip-įvykį bendradarbiaujant su Kunsthall Oslo ir paroda „Ian White: Any Frame is a Thrown Voice“ Camden Art Centre Londone. 2001-2013 m. jis buvo Londone įsikūrusios organizacijos LUX, dirbančios su judantį vaizdą kuriančiais menininkais, direktoriaus pavaduotojas, o šiuo metu steigia naują platformą su judančiu vaizdu dirbantiems menininkams Norvegijoje.


Įėjimas į paskaitą nemokamas, paskaita vyks anglų kalba
Rupert programas remia Lietuvos kultūros taryba Renginio partneris: Vilniaus dailės akademija

 

Žymos:
Rupert inf.,