7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Jaunieji Lietuvos skulptoriai prisistato Lenkijos skulptūros centre Oronske, Lenkijoje

AV17 inf.
Nr. 36 (1315), 2019-11-08
Kronika


Viename svarbiausių ir stipriausių šiuolaikinės skulptūros centrų Lenkijoje pirmą kartą pristatyta dviejų jaunųjų Lietuvos skulptorių Jono Aničo ir Tauro Kensmino kūryba. Lietuvių menininkų paroda Lenkijos skulptūros centre Oronske yra tarptautinių mainų su šia institucija dalis – šių metų gruodį galerijoje (AV17) savo kūrybą pristatys lenkų menininkė Michalina Bigaj.


Lenkijos skulptūros centras Oronske įkurtas dar septintajame dešimtmetyje tapytojo Jusefo Brandto dvare, jį supančiuose pastatuose ir parke. Dvaro komplekse vyksta tiek keičiamos parodos, tiek pastovi šiuolaikinės Lenkijos skulptūros ekspozicija jį supančiame sode - centro kolekcijoje virš 600 skulptūros, objekto ir instaliacijos meno darbų, sukurtų tokių menininkų, kaip Tony Craggo, Tadashi Hashimoto, Magdalenos Abakanowicz ar Jano Berdyszako. Skulptūros centre įsikūrusios rezidencijos, rengiami plenerai, veikia menininkų studijos.


Bendradarbiaujant su galerija (AV17), Lenkijos skulptūros centras „Chapel“ galerijoje atidarė Jono Aničo ir Tauro Kensmino parodą „Visitation“. Parodos pavadinimas kilo iš Arkadijaus ir Boriso Strugatskių romano „Piknikas Šalikelėje“, kurio įkvėptas Andrėjus Tarkovskis sukūrė filmą „Stalkeris“. Parodoje Jonas Aničas ir Tauras Kensminas pristato tiek ankstesnius, tiek naujus, skulptūros centro rezidencijoje sukurtus darbus. Pasak parodos kuratorės Weronikos Elertowskos: „Autoriai kuria apokaliptiškos nuotaikos būseną, pasiklydusią tarp ateities ir praeities. „Chapel” galerija - buvęs koplyčios pastatas - tampa pakibusia laike erdve, kurioje asociatyviai prisiartinama prie kažko, ką yra tekę regėti ar patirti, tačiau įvardinti, kas konkrečiai tai yra, – beveik neįmanoma.” Kitose trijose skulptūros centro galerijose taip pat atidarytos garsių Lenkijos menininkų Maciejaus Szańkowskio, Marlenos Kudlickos bei Karolinos Freino parodos.


Jonas Aničas (g. 1987)  ir Tauras Kensminas (g. 1991) yra jaunosios lietuvių kartos skulptoriai, kurių kūrybai būdingas konceptualumas bei nuolatinės naujų skulptūros formų paieškos. Jonu Aničo kūrybines idėjas įkvepia gamta. Pasitelkdamas joje rastus daiktus ar jų formas, menininkas juos jungia į bendrą instaliatyvią visumą. Skulptorius aktyviai pristato savo kūrybą užsienyje ir Lietuvoje, o tarptautinėje meno mugėje ArtVilnius’13 jis apdovanotas Geriausio jaunojo menininko prizu. Taurui Kensminui skulptūra – neverbalus būdas papasakoti sudėtingą, daugiasluoksnę istoriją, o siužetai būsimiems darbams gimsta siekiant objektuose materializuoti sunkiai apibūdinamas situacijas, vidinius išgyvenimus, asmenines patirtis bei įvairių socialinių ir kultūrinių kontekstų daromą poveikį. Nuo 2012 m. menininkas aktyviai užsiima parodine veikla, o 2013 m. jam buvo suteikta Tautos fondo (JAV) paskirta Elenos Urbaitytės stipendija.


(AV17) galerija, įkurta 2011 m., yra viena iš nedaugelio Lietuvoje veikiančių galerijų, pristatanti išskirtinai šiuolaikinio objekto, skulptūros ir instaliacijos meną. Galerija bendradarbiauja su gerai žinomais konceptualiosios skulptūros kūrėjais tiek Lietuvoje, tiek užsienyje, taip pat nemažą dėmesį skiria perspektyvių jaunų menininkų kūrybiniams ieškojimams pristatyti.
Paroda „Visitations” Oronsko skulptūros centre, „Chapel” galerijoje veiks iki sausio 5 d.
Parodą remia Lietuvos kultūros taryba.

Žymos:
AV17 inf.,