7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Tomo Daukšos paroda „t“ kūrybinių industrijų centre „Pakrantė“, Vaidilutės g. 79

The Rooster gallery
Nr. 35 (1314), 2019-11-01
Dailė Anonsai

The Rooster Gallery maloniai kviečia į menininko Tomo Daukšos parodą „t“ kūrybinių industrijų centre „Pakrantė“, Vaidilutės g. 79. Parodos atidarymas įvyks 2019 m. lapkričio 21 d. 19 val. Paroda veiks iki 2019 m. lapkričio 30 d.

Lakoniškas parodos pavadinimas talpina platų galimų reikšmių spektrą: nuo tiesioginių sąsajų su autoriaus vardu iki Viktoro Pelevino romano pavadinimo ar laiko žymėjimo fizikoje. Pačiam menininkui t tapo dėmeniu žymėti hibridines pasakojimo sistemas, atsirandančias iš kelių kitų naratyvų apie daiktus ir reiškinius, pagal paties menininko sudarytą formulę x + y + z ≠ t (čia x – pasakojimas apie tikrovę, kurį galima patikrinti, y – pasakojimas apie tai, ko negalima įrodyti arba patikrinti, z – moksliškai tikslus, patikimas pasakojimas, bet niekuo nesusijęs su x ir y pasakojimais, t – nauja hibridinė pasakojimo sistema, kurios istorija skiriasi nuo x, y ir z pasakojimų). Manipuliuodamas skirtingomis naratyvinėmis sistemomis, pasitelkdamas skirtingus jų jungimo būdus ir derindamas meninę raišką su mokslinėmis įžvalgomis, Tomas Daukša išvysto teoriją, ne tik nusakančią paties menininko kūrybos strategiją, bet ir tampančią pakankamai universaliu įrankiu tirti platesnių meno, kultūros, mokslo laukų fenomenus.

Naujausias menininko kūrybos kryptis ir šiemet baigiamas meno doktorantūros studijas apibendrina projektas „No Limit“. Ekspozicijos erdvę užpildo judantys, šviečiantys ir garsą skleidžiantys padarai. Ryškiaspalviai, žaismingi objektai atskirai gali atrodyti žavingi ir patrauklūs, tačiau chaotiškas jų būrio judėjimas ir skleidžiamas triukšmas trikdo bei baugina, o atmosfera svyruoja tarp žaidimo ir košmaro. Kūrinyje nagrinėjamos ribos tarp meno ir pramogos, biologijos ir mechanikos, keliami klausimai apie dirbtinį intelektą ir hibridizaciją. Padarų ir žiūrovų judėjimas parodos erdvėje pasiūlo galimybę stebėti kelių sistemų ir jų elementų tarpusavio santykius, kintančius nuo apgalvotų, prognozuojamų trajektorijų iki atsitiktinių, spontaniškų susidūrimų ir iš jų atsirandančių naujų reikšmių, kylančių patirčių.

Tekstas - Justinos Augustytės

Tomas Daukša (g. 1988) – jaunosios kartos menininkas, šiemet baigiantis meno doktorantūros studijas Vilniaus dailės akademijoje. Nuo 2009 m. aktyviai dalyvauja grupinėse parodose Lietuvoje ir svetur, surengė personalinių parodų. Kūryba pristatyta tarptautinėse šiuolaikinio meno mugėse ir pagrindinėse Lietuvos šiuolaikinio meno institucijose. 2013 m. T. Daukšai skirta Ary Stillmano stipendija.