7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Latvių menininkės Ditos Lūsės paroda „Branduolys“

AP galerija
Nr. 35 (1314), 2019-11-01
Anonsai Kultūra

Jau visai netrukus, spalio 28 d. Užupyje įsikūrusioje „AP galerijoje“ bus pristatyta žinomos latvių dailininkės Ditos Lūsės tapybos darbų paroda „Branduolys“. Itin produktyvi autorė, kurianti daugiau nei du dešimtmečius, yra gerai žinoma Latvijos bei kitų šalių publikai.


Ditos Lūsės savita, monochrominių melsvų, baltų ir juodų spalvų tapyba, persmelkta realizmo ir romantizmo plastikos tendencijų, išskiria menininkę iš šiuolaikinio Latvijos dailės konteksto. Nepaisant to, Lietuvoje savo solo parodą Lūsė eksponuos pirmą kartą.


Pasak meno kuratorės Vilmos Jankienės, paroda „Branduolys“ buvo pristatyta prieš 15 metų, Rygoje, o šiandieninė ekspozicija „AP galerijoje“ – jos pratęsimas, papildytas naujais kūriniais. Nors gausią tapybos darbų ekspoziciją sudarys mažiau atpažįstama autorės stilistika, tačiau įprastai dominuojančios šviesos, laiko trapumo, sustingdytos tylos temos išliks, atsiskleisdamos kiek kitame – gyvybės, žmogiškos būties apmąstymų kontekste.


„Paroda yra apie moterį, tapusią namais jos dar negimusiam kūdikiui. Apie dualistinį jausmą, kai esi vienyje su vaiku ir kartu tai – dviejų individų atskirtis. Vaikas mano paveiksluose taip pat yra ir tam tikra dalis asmenybės. Tai simbolis pažeidžiamo vidinio vaiko, kurį mes linkę apsaugoti, paslėpti, branginti. Paveikslai kalba ir apie vidinį grožį bei trapumą; apie prasmingą vienatvę – galingą gyvenimo jėgą; apie sudėtingą jausmą, kylantį dalijantis savo giliausiomis emocijomis.“, – parodos idėją apibendrino menininkė.


Dita Lūsė gimė 1972 m. Rygoje. 1996 m. įgijusi dailininkės magistro laipsnį Latvijos dailės akademijoje, autorė tapo aktyvi vietinių bei tarptautinių parodų dalyvė. Per 1996-2019 m. laikotarpį Dita Lūsė dalyvavo virš 100 parodų. Jos kūrinių yra įsigiję muziejai ir privatūs kolekcininkai Lietuvoje, Latvijoje, Taivane, Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje, Olandijoje, Graikijoje, Portugalijoje, Amerikoje, Honkonge, Indijoje, Danijoje, Prancūzijoje, Rusijoje, Italijoje. Už savo kūrybą Dita Lūsė pelnė net 9 apdovanojimus, tame tarpe – finalininkės prizą Prancūzijos CFA konkurse „Metų menininkas 2018“, „Excellence“ apdovanojimą Japonijos konkursinėje bienalėje „Art Olympia Tokyo“ (2019),  pirmosios vietos prizą Tarptautinėje miniatiūrų parodoje Rygoje (2019).


Parodos „Branduolys“ atidarymas ir susitikimas su dailininke vyks spalio 28 d., 19 val. „AP galerijoje“ (Polocko g. 10). Renginys nemokamas. Paroda veiks iki lapkričio 24 dienos.

 

 

Žymos:
AP galerija,