7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Canto Fiorito“ inicijuoja baroko architektui Jonui Kristupui Glaubicui skirtų koncertų ciklą

Rengėjų inf.
Nr. 33 (1312), 2019-10-18
Muzika Anonsai

Jonas Kristupas Glaubicas (Johann Christoph Glaubitz, c.1700–1767) laikomas iškiliausiu Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės architektūros meistru, unikalios baroko architektūros mokyklos, žinomos Vilniaus baroko vardu, kūrėju. Šv. Kotrynos bažnyčia, Šv. Jonų bažnyčia, Misionierių bažnyčios bokštai – tai tik keletas žinomiausių jo kūrybos pavyzdžių. Jis kūrė net penkioms Vilniaus religinėms konfesijoms, o skirtingi tyrinėtojai vien Vilniuje jam priskiria keliasdešimt pastatų. Glaubico sukurti barokiniai bažnyčių bokštai yra tapę Vilniaus senamiesčio dominantėmis, išskirtiniais jo ženklais.

 

Senosios muzikos ansamblis „Canto Fiorito“ (meno vadovas Rodrigo Calveyra) inicijuoja Glaubicui skirtų koncertų ciklą svarbiausiose jo sukurtose bažnyčiose, siekdamas garsinti Glaubico vardą ir išryškinti paraleles tarp baroko architektūros, dailės ir muzikos. Ciklas pradedamas koncertu „Vilniaus baroko veidas“ 2019 m. spalio 23 d., trečiadienį, 19 val. Vilniaus evangelikų liuteronų bažnyčioje (Vokiečių g. 20), kurios interjeras buvo pirmasis jo darbas Lietuvoje. Būtent šios bendruomenės kvietimu 1737 m. Glaubicas atvyko į Vilnių ir liko čia gyventi iki pat savo mirties.

 

Tiksli žymiojo architekto gimimo data ir vieta nėra žinoma, tačiau manoma, kad veikiausiai Glaubicas gimė apie 1700 m. vokiečių šeimoje Svidnicoje, Silezijoje (Lenkija). Koncerte, kurį “Canto Fiorito” atliks kartu su Lenkijos senosios muzikos ansambliu “Nova Silesia”, skambės muzika, sukurta Glaubico gyvenimo metais jo gimtuosiuose kraštuose, atkuriant muzikinę aplinką, kurioje brendo šio baroko architekto talentas. Klausytojai turės galimybę pirmą kartą išgirsti lenkų Händeliu vadinamo Silezijos kompozitoriaus Grzegorzo Gerwazy Gorczyckio kūrybą, taip pat Johanno Sigismundo Weisso kompozicijas. Silezijoje dirbo ir garsusis Georgas Philippas Telemannas, patyręs stiprią lenkų muzikinės kultūros įtaką. Koncerte klausytojai išgirs ir ištaiginguosius Jano Dismas Zelenkos kūrinius, mat jis tarnavo karališkajame Drezdeno dvare, Lenkijos karalių ir Lietuvos Didžiųjų Kunigaikščių Augusto II ir Augusto III rezidencijoje – šių rūmų muzika darė neabejotiną įtaką visam regionui. Vėlyvojo baroko muzika rezonuos su Glaubico sukurtomis lanksčiomis ir puošniomis Vilniaus evangelikų liuteronų bažnyčios interjero formomis.

Kaip įžanga į koncertą klausytojams siūloma ekskursija kartu su istorijos mokytoja ir gide Erika Meškauskienė. Spalio 20 d., sekmadienį, 15 val. ekskursija prasidės prie Misionierių bažnyčios, nuo kalvos apžvelgiant Glaubico paliktus ženklus Vilniaus panoramoje, ir po poros valandų baigsis Vilniaus evangelikų liuteronų bažnyčioje, analizuojant jos interjerą. Tai bus pasivaikščiojimas po miestą ne tik ieškant išlikusių Glaubico kūrinių, bet ir pasakojant apie neišlikusius darbus, taip pat ir apie patį Glaubicą, kaip išskirtinai produktyvų architektą, stačiusį ne vien Vilniuje. Ekskursijos dalyvių skaičius ribotas, tad būtina registruotis el. paštu [email protected].

Koncertas nemokamas, tačiau klausytojai kviečiami palikti savanorišką auką, tokiu būdu prisidedant prie projekto tikslo garsinti Glaubico vardą ir architektūrinį paveldą.

Koncerto rėmėjai ir partneriai: Vilniaus miesto savivaldybė, Adam Mickiewicz Institute, Vilniaus evangelikų liuteronų parapija, UAB "Visana"

Organizatorius: www.cantofiorito.lt

Žymos:
Rengėjų inf.,