7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Rugpjūčio programa Paliesiaus dvare nepaliks abejingų

Rengėjų informacija
Nr. 26 (1305), 2019-06-28
Muzika Anonsai

Sulig vasaros sezono kulminacija, Paliesiaus dvaro koncerto programa žada nepamirštamo grožio muzikinius įspūdžius. Rugpjūčio mėnesis ypač turi patraukti fortepijono muzikos mėgėjus, kurie sulauks net trijų virtuozų pasirodymų. Dveji iš jų bus itin laukiamų užsienio žvaigždžių – Alexanderio Palejaus bei Judith Wegmann, kuri mūsų šalyje pasirodys pirmą kartą. Trečiasis pasirodymas – mūsų grando Giedriaus Kuprevičiaus ir baritono Jono Sakalausko. Tai puiki proga aplankyti gamtos supamą dvarą, pačiame vasaros žydėjime ir išgirsti kaip gyva muzika skamba profesionaliai sukalibruotoje erdvėje. Dėl „Pasagos“ salės akustinių ypatumų, viena iš garsiausių leidybinių kompanijų „Accentus Music“ joje atliko savo įrašų darbus. Kviečiame susipažinti su rugpjūčio mėnesio programa.


Alexander Palei (fortepijonas, Prancūzija, JAV) – rugpjūčio 3 d.

Ugningasis fortepijono virtuozas Alexander Palei savo talentu ir charizma nepalieka abejingų. Tarp Niujorko ir Paryžiaus gyvenantis menininkas su džiaugsmu laukiamas viso pasaulio koncertų salėse, tačiau visada randa laiko sugrįžti į Lietuvą. Jau 1991 m. po pianisto debiuto su JAV nacionaliniu simfoniniu orkestru dienraštis „The Washington Post“ A. Palei pasirodymą pavadino „tiesiog nepriekaištingu“, tad ilgainiui pianistas ėmė koncertuoti su garsiausiais pasaulio orkestrais. Publika jam plojo atsistojusi, o kritikai negailėjo pagyrų už „akinantį techninį meistriškumą“, „įtikinantį atlikimą“, „asmenines interpretacijas“ ir „neįtikėtinai platų repertuarą“.
 

Moldovoje gimusio ir studijas garsiojoje P. Čaikovskio konservatorijoje Maskvoje baigusio pianisto Alexander Palei tarptautinė karjera prasidėjo 1984 metais, laimėjus pirmąją premiją J. S. Bacho konkurse Leipcige, o po poros metų – Bosendorferio prizą ir Grand Prix konkurse Bulgarijoje. Dabar pianistas vadovauja festivaliams Moulin d’Andé (Prancūzija) bei Richmonde (JAV), koncertuoja visoje Europoje, Šiaurės ir Pietų Amerikoje. Savo repertuare A. Palei turi daugiau nei penkiasdešimt koncertų fortepijonui ir orkestrui, kelis šimtus solinių ir kamerinės muzikos kūrinių. Iš prigimties apdovanotas fenomenalia muzikine atmintimi jis sugeba įsiminti sudėtingiausius kūrinius per trumpiausią laiką. Jis labai domisi ne tik fortepijonine muzika, bet taip pat opera, literatūra, tapyba ir kitais menais, o pašnekovus dažnai nustebina savo kultūrine erudicija, istorijos žiniomis. Šį vakarą Paliesiaus dvare fortepijono virtuozas A. Palei leisis į muzikinę kelionę po Jean Philippe Rameau ir Frédéric François Chopin pasaulius.

„Iš dainų gyvenimo“, Jonas Sakalauskas (baritonas), Giedrius Kuprevičius (fortepijonas) – rugpjūčio 11 d.

Rugpjūčio 11 d. Paliesiaus dvare vyks legendinio Lietuvių kompozitoriaus Giedriaus Kuprevičiaus ir dainininko Jono Sakalausko kūrybinis vakaras. Programoje skambės dainos, pasakojimai apie jų sukūrimo istorijas, likimus ir neįtikėtinus nuotykius, bei fortepijoninių improvizacijų intarpai.

 

Giedrius Kuprevičius gimė 1944 m. balandžio 8 d. Kaune, kompozitoriaus Viktoro Kuprevičiaus ir dailininkės (grafikės) Reginos Lechavičiūtės-Kuprevičienės šeimoje. Po vaikų muzikos mokyklos, kurią lankė 1958-1962 metais, mokėsi kompozicijos Kauno Juozo Gruodžio aukštesniojoje muzikos mokykloje (dabartinėje konservatorijoje), 1962-1968 metais studijavo Lietuvos valstybinėje konservatorijoje (dabartinėje Muzikos ir teatro akademijoje), kurioje baigė kompozicijos klasę pas prof. Eduardą Balsį. Muzikanto biografija gausi apdovanojimų. Tai Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžius (2003); Įsimintiniausias Kauno menininkas (2003); Vyriausybės kultūros ir meno premija (2005); Auksinio scenos kryžiaus padėkos premija už viso gyvenimo nuopelnus Lietuvos teatrui (2014); Nacionalinė kultūros ir meno premija (2014); Lietuvos Respublikos Seimo Gabrielės Petkevičaitės-Bitės atminimo medalis „Tarnaukite Lietuvai“ už filantropinę veiklą (2016).
 

Baritonas Jonas Sakalauskas dainavimą studijavo LMTA ,prof. Virgilijaus Noreikos klasėje (2010 m. magistro diplomas). Tobulinosi meistriškumo kursuose LMTA pas N. Brzakovic (Vokietija), T. E. Bauer (Vokietija), J. von Duisburg (Vokietija), ir kt., 2009 m. – Festivalyje-mokymuose Vokietijoje, Beskow mieste – „Opera Oder Spree“ (publikos simpatijos prizas už Lied kūrinio interpretaciją), organizavo ir dalyvavo Operos kūrėjų ir atlikėjų kursuose Juodkrantėje, Kražiuose, ilgalaikiuose LMTA kursuose filmų muzikos kūrėjams (2007, V. Ganelinas, Izraelis) ir Kūrybinėse studijose „Audio visual technologies“ (2008, su pranc. kompozitoriumi Alain Bonardi). Gausiame atliktų vaidmenų sąraše šalia klasikinių operų (G. Puccini „Džianis Skikis“, O. Nikolai „Vindzoro šmaikštuolės“, G. Verdi „Traviata“, W. Walton „Meška“), G. Kuprevičiaus sceniniuose veikaluose (miuzikluose „Ugnies medžioklė su varovais“ ir „Kirvirsaverio saloj“, opera „DaliGala“) parengti vaidmenys NOA spektakliuose ir nuosavose mini („Gervė ir Gandras“) bei mono („Dainuoja Degeneratas“, „Džiokeris“), operose. Iš gausios daininko kūrybos didžiausio pripažinimo sulaukė mono spektaklis-opera „Izadora“ (libreto autorius D. Gintalas, rež. A. Jankevičius), 2009 m. pelniusi Auksinį Scenos kryžių. Reikšminga dainininko ir kompozitoriaus Jono Sakalausko visuomeninė kultūrinė veikla – nuo įvairių džiazo ir gospel muzikos festivalių ir konkursų iki kasmetinio Trumpametražių operų festivalio NOA ir Operų kūrėjų ir atlikėjų mokymų Kražiuose ir Juodkrantėje bei vokalinei muzikai skirtos organizacijos „United voices“ (2010) įkūrimo, vadovavimo Klaipėdos muzikiniam teatrui. Šiuo metu J. Sakalauskas yra Nacionalinio operos ir baleto teatro direktorius.

 

Judith Wegmann (fortepijonas, Šveicarija) – rugpjūčio 25 d.
 

Šveicarijos kompozitorė ir pianistė Judith Wegmann – pirmą kartą Lietuvoje! Instrumentalistė fortepijonu pradėjo skambinti būdama dar tik šešerių metų. Pradinį muzikinį išsilavinimą Judith Wegmann įgijo garsiojoje Liucernos džiazo mokykloje ir „Swiss Jazz“ Berno mokykloje vadovaujama dėstytojų Roberto Domeniconi, Olivier Truan ir Christy Doran, kurie laikėsi modernaus džiazo ir laisvosios improvizacijos krypties. Vėliau Neuchâtel ir Liucernos universitetuose, atlikėja įgijo bakalauro ir magistro laipsnius muzikos atlikėjo ir pedagogikos srityse ir toliau tęsė studijas pas garsius muzikantus tokius kaip Sebastian Risler, Karl-Andreas Kolly, Tobias Schabenberger ir Gerardo Vila. Šiuo metu atlikėja apsigynė antrą magistro laipsnį laisvos improvizacijos ir šiuolaikinės muzikos srityse, Basel konservatorijoje, šiose studijose jai vadovavo Fred Frith ir Alfred Zimmerlin. J. Wegmann taip pat yra gerai žinoma, kaip klasikinės muzikos atlikėja. Be džiazo muzikos ir improvizacijos, ji reguliariai koncertuoja įvairiuose kameriniuose ansambliuose. Atlikėjos lankstumas žanrų atžvilgiu, leidžia jai lengvai užkariauti tiek į klasikinę, tiek į šiuolaikinę, tiek į džiazo ir improvizacijos sceną, be to atlikėja labai mėgsta konceptualizuoti savo programas, ankstyvoje organizacinio darbo stadijoje prisiimdama net vadybos funkcijas. Ji yra daug koncertavusi tiek Šveicarijoje, tiek užsienyje. Taip pat svarbi Judith veiklos kryptis – tarpdisciplininis menas. Ji daug bendradarbiauja su kitais kompozitoriais, vizualaus meno atstovais, rašytojais, išbando neatrastus kelius bei skatina naujus požiūrius. Pianistė 2011 ir 2015 m. Šveicarijos Zugo kantono apdovanota išskirtine stipendija „Förderpreis“, kuri remia kai kuriuos jos novatoriškiausius projektus. 2013 m. ji įkūrė „New4Art Ensemble“, už darbą su šiuo ansambliu 2013, 2014 ir 2015 metais, muzikantė buvo apdovanota Biel miesto stipendija “Werkbeitrag”. Nuo 2015 metų Judith Wegmann yra Berno laisvos improvizacijos draugijos valdybos narė („Werkstatt für die freie Improvisierte Musik“) ir „atvirų seminarų“ (ang. open workshops) vadovė. 2017 metais „HatHut records“ muzikos įrašų kompanija išleido jos pirmąjį solo albumą, kuris buvo įvertintas pasaulio muzikos kritikų.