7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

ŠMC paroda „Kraujas ir žemė“ ir Mindaugo Navako solo paroda „Daiktiškumai“

ŠMC inf.
Nr. 24 (1303), 2019-06-14
Dailė Anonsai

„Radikalus menas šiandien – tamsus menas; jo pagrindinė spalva – juoda.“ Ši vokiečių filosofo Theodoro W. Adorno citata pasirinkta pristatyti Šiuolaikinio meno centre atidaromą tarptautinę grupinę parodą „Kraujas ir žemė: tamsūs menai tamsiems laikams“. Daugiau nei dvidešimt menininkų darbų svarstys ką reiškia kurti meną šiandienos pasaulyje, kuomet privalome padaryti viską, kad jį išsaugotume? Birželio 14 d., penktadienį, 18 val. ŠMC taip pat bus atidaryta didžiulę įtaką Lietuvos meno scenai padariusio skulptoriaus, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Mindaugo Navako solo paroda „Daiktiškumai“.


„Turbūt nėra reikalo vardyti visų blogybių, su kuriomis gyvename šiandien ir gyvensime numatomoje ateityje. Radikaliai spartėjanti klimato kaita, deja, – tai tik žemutinė nata ilgoje litanijoje, kurioje taip pat yra ir globalinis populistinės politikos iškilimas, auganti neoimperializmo grėsmė mažoms šalims ir visų mūsų totalinė vergovė taip vadinamam „sekimo kapitalizmui“, kurį įkūnija mobilieji telefonai ir kitos mašinos, greitai galėsiančios pačios išmokti, kaip mąstyti. Meno paroda yra tokia turinio artikuliacijos forma, kurioje reikia rinktis kitokius kelius nei knygoje, filme ar bet kokiame renginyje, kalbančiame apie įdomias ir svarbias temas,“ – sako parodos „Kraujas ir žemė: tamsūs menai tamsiems laikams“ kuratoriai Anders Kreuger ir Julija Fomina.


Parodoje bus rodomi skirtingų kartų menininkų darbai, tarp jų – specialiai parodai sukurti sienos tapybos kūriniai  (Bosmans, Heikkilä, Lee, Mikušev); abstrakčioji tapyba (Efimov, Taniguchi, Zimblytė); skulptūriniai darbai (El-Hassan, Laakkonen, Raila, Yeung); kūriniai, tiesiogiai susiję su žeme ir klimato kaita (Gill, Maknytė, Pempė, Wefers); videodarbai (Gaisumov, Žiūra); įvairaus formato performanso menininkų darbai (Emnoyumno, Khalfin, Kukama, Pupkevičiūtė, Tamoševičiūtė, Toomik). Atidarymo metu, penktadienį, vyks trys performansai.


Dar viena atidaroma paroda, skulptoriaus Mindaugo Navako „Daiktiškumai“ – tai kompaktiškas teminis projektas, pristatantis skirtingus pastaraisiais metais plėtotus kūrėjo praktikos aspektus. Navakas yra menininkas, kurio monumentali praktika ir socialinė pozicija unikaliai paveikė šiuolaikinę Lietuvos meno viešoje erdvėje vaizduotę. Šio menininko įtaka buvo esminė daugeliui pastarųjų dešimtmečių Lietuvos kūrėjų. Parodoje monumentalūs akmens elementai jungiami su smulkesne plastika, kurioje šiuolaikiškai tyrinėjamos sociokultūrinės menininką dominančių medžiagų – atvežtinių egzotiškų granitų, pigių tapetų, guminių užvalkalų, čiužinių ir buitinių rakandų – reikšmės.
Visą vasarą Šiuolaikinio meno centre vyks nemokamos ekskursijos. Birželio 15 d., šeštadienį, nuo 14 val. kviečiame į ekskursiją po parodą „Kraujas ir žemė: tamsūs menai tamsiems laikams“, kurią ves kuratoriai Anders Kreuger ir Julija Fomina. Ekskursija po Mindaugo Navako parodą „Daiktiškumai“ su kuratorė Ūla Tornau vyks birželio 19 d., trečiadienį, nuo 18 valandos. Parodos veiks iki rugpjūčio 18 dienos. Kiekvieną trečiadienį Šiuolaikinio meno centro lankymas yra nemokamas.

 

Žymos:
ŠMC inf.,