7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Beno Šarkos ir Remigijaus Treigio keliaujanti fotografijų paroda „Vidurnakt ir giliau“

JMVMC inf.
Nr. 15 (1294), 2019-04-12
Dailė Anonsai

2019 m. balandžio 11 d., ketvirtadienį, 18.00 val. Jono Meko vizualiųjų menų centre pristatoma Beno Šarkos ir Remigijaus Treigio keliaujanti fotografijų paroda „Vidurnakt ir giliau“, užaugusi iš kasdienio menininkų bendravimo socialiniame tinkle Facebook.

Viso to pradžia buvo, kai Benas Šarka į savo paskyrą įkėlė fotografiją ir Remigijus Treigys ją pakomentavo ne žodžiu, bet vaizdu. Šis dviejų ne tik feisbuko draugų bendravimas dukart per parą – apie vidurdienį ir vidurnaktį – tapo tokiu įprastu jų kasdienybės ritualu, kad net trikdydavo Remigijaus miegą: užsnūdęs prieš vidurnaktį, taip ir nesulaukęs Beno nuotraukos, jis naktį keldavosi ir eidavo fotografuoti. Draugų fotodiskusija truko apie pusantrų metų, rutuliojosi labai natūraliai, be pretenzijų į didelius menus. Žodžiais ne visada galima papasakoti ir užrašyti atrastas būties akimirkas. Nesibaigiantis pokalbis be žodžių interneto socialiniame tinkle įtraukė ir atsitiktinius lankytojus. Vieni buvo liudininkai ir klausėsi, kiti, priešingai, atsiųsdavo savo vaizdus, keisdami ir papildydami kūrėjų diskusijas. Išnykusi riba tarp gyvenimo ir kūrybos daugelį pokalbių paklaidino laike.

Dabar nežinia, kada tiksliai viskas prasidėjo. Keliaujančio fotografijos projekto „Vidurnakt ir giliau“ atsiradimą lėmė kino režisieriaus Jimo Jarmucho filmas „Patersonas“ apie kasdienybės poeziją. Filmo režisierius žiūrovams nesiūlė  daug – tiesiog pagyventi dvi valandas Patersono ritmu.

Benas Šarka ir Remigijus Treigys siūlo sustabdyti dar vieną valandą tarp kasdienybės pašnekesių. Fotografijų parodoje bus pristatytos niekam nežinomos ir nematomos kasdienybės istorijos.

Kūrėjai kviečia atrasti pasaulį, kuriame daug kas vyksta kitaip, nors iš pirmo žvilgsnio tarp mūsų kasdienybės ritualų lyg ir nėra nieko naujo. Parodos pristatymo metu bus galima ne tik apžiūrėti fotografijos kūrinius, bet ir išsinešti dalį parodos į namus. Kūriniai parodų salėje ilgai neužsibus ir tęs kelionę iš vieno miesto į kitą, lėtai išnykdami kasdienybėje.

 

Žymos:
JMVMC inf.,