7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

VDA doktorantų projektas KĄ DARAI, DARYK GERAI

VDA inf.
Nr. 13 (1292), 2019-03-29
Dailė Anonsai

Projektas vyksta kovo 28 – balandžio 14 d.
Parodos atidarymas kovo 28 d., 18:00 val.
VDA parodų salių „Titanikas“ 2 a. (Maironio g. 3, Vilnius)
Darbo laikas: II–VI 12–18 val.

Kasmetinė Vilniaus dailės akademijos doktorantūros studentų paroda, lankytojams duris atversianti kovo 28 d. VDA parodų salėse „Titanikas“, šiemet tampa daugiasluoksniu projektu. Kviestinis kuratorius, VDA meninio tyrimo profesorius dr. Marquardas Smithas pasiūlė intelektualinę provokaciją – paminėti ir šiandieniniame kontekste įprasminti režisieriaus Spike’o Lee filmo „Elkis teisingai“ (Do the Right Thing, 1989) 30-ąjį jubiliejų. Šis iššūkis paskatino projekto komandą ir dalyvius bent trumpam nusigręžti nuo vykdomų individualių kūrybinių ir teorinių tyrimų, ir paieškoti atsakymų į bendresnius ir šiandien itin aktualius socialinius klausimus.

Ką šiandien reiškia elgtis teisingai ne tik pagal vyraujančias socialines normas ar rinkos lūkesčius, bet daryti gerai etine prasme kaip menininkui, dizaineriui, kuratoriui ar menotyrininkui? Kaip atpažinti įvairiausius galios šaltinius, jiems priešintis, arba įdarbinti juos teisingumo atstatymui? Kaip būti ne tik aktyviu ir sėkmingu meno studentu, kūrėju ar tyrėju, bet ir aktyviu bei atsakingu piliečiu? Galiausiai, kaip šių klausimų aktualumas ir galimi atsakymai kinta priklausomai nuo geografinio, istorinio, kultūrinio konteksto?

Parodoje „Ką darai, daryk gerai“ (tai bandymas kultūriškai lokalizuoti anglišką projekto pavadinimą Do the Right Thing) darbus pristatys meno, dizaino bei menotyros doktorantai. Projekto atidarymo savaitgalį, kovo 29 ir 30 d. vyks atviras parodos dalyvių darbų pristatymas su kviestine eksperte, rašytoja, kritike ir dėstytoja dr. Alice Twemlow.

Parodą lydės daugialypė viešų renginių programa. Projekto rengėjai ir dalyviai kvies klausytis pokalbių „Palanga Street Radio“ eteryje, bei gyvai dalintis įspūdžiais diskotekoje, menininkų valdomoje erdvėje „Autarkia“, skambant didžėjų muzikiniam atsakui į projekto temas. Dalyviai taip pat bus kviečiami lankyti akademijos pasąmonę atspindinčias paralelines parodas, parodos erdvėje taškytis spontaniškais poezijos purslais, bei daryti kūrybinę/kulinarinę rytinę mankštą skutant bulves cepelinams kartu su VDA valgyklos virėjomis.

Ypatingas dėmesys skiriamas viešoms diskusijoms apie galimas meninio ir pilietinio aktyvizmo formas miesto erdvėje ir akademijoje. Dviejuose renginiuose, skirtuose Vilniaus Reformatų skvero atvejui ir aktyvizmo vaidmeniui meno ir dizaino studijų procese, bus siekiama į aptarimus įtraukti ir platesnę auditoriją, nebūtinai turinčią patirties meno ir kultūros lauke. Diskusijose dalyvaus gerai žinomi aktyvizmo praktikai ir teoretikai: Jekaterina Lavrinec, Laima Kreivytė, Kasparas Pocius, Eglė Grėbliauskaitė, Gintautas Mažeikis.

Projektą „Ką darai, daryk gerai“ lydės leidinys, tekstais ir iliustracijomis atskleidžiantis viso projekto ir atskirų dalyvių temų, problemų ir tyrimų lauką.

Daugiau informacijos: www.vda.lt / [email protected] / +370 5 210 5456 / [email protected]

Projekto kuratoriai: Marquard Smith (kuratorius) / Jurij Dobriakov (bendrakuratorius)

Parodos dalyviai: Arnas Anskaitis / Dovilė Bagdonaitė / Eglė Bertašiūtė/ Jogintė Bučinskaitė / Vitalij Červiakov / Dovilė Dagienė / Vytautas Gečas / Barbora Gediminaitė / Eglė Grėbliauskaitė / Dalia Grybauskaitė / Mindaugas Jurėnas / Kristė Kibildytė- Klimienė / Aistė Kisarauskaitė / Laima Kreivytė / Liucija Kvašytė / Saulius Leonavičius / Justė Pečiulytė / Marija Šaboršinaitė / Jelena Škulienė / Aušra Trakšelytė / Simona Žemaitytė / Asta Valskienė /Mindaugas Reklaitis

Žymos:
VDA inf.,